Foto: PROFIMEDIA
Najbolji teniser sveta Novak Đoković oglasio se na svom Instagramu profilu, koji se i juče oglasio na temu zaštite životne sredine i poručio da mu smeta što čovek ne može da istakne svoj lični stav, a da ne bude “obeležen” kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista 

– S obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima odlučio sam da se javno obratim, uveren u ogroman značaj ovih tema za sve nas – napisao je Đoković, uveren u ogroman značaj ekoloških tema za sve .

Svestan je, kaže, da postoje i drugi zahtevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju.

– Želim da se ogradim od ‘pozicije’ i ‘opozicije’, političkih struja bilo koje vrste. Uvek sam se trudio da budem APOLITIČAN. Smeta mi što čovek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su Vazduh, Voda i Hrana, a da ne bude ‘obeležen’ kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd – smatra Đoković.

Foto: Printscreen/Instagram

Đoković naglašava da uprkos tome, lično bira da izađe u javnost i kaže šta mislim o određenim temama za koje smatra da su veoma važne.

– Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste kojima je neophodan glas i pomoć od nekih ‘zvučnijih’ imena u našem sportu. Iako mi se to često ‘obilo o glavu’ u kontekstu medija i osude/kritike, koju sam nepravedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje, neću odustati da se borim za pravdu i istinu. Zahvalan sam što ima svest o tome i trudim se da se pridržava pravih životnih vrednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva. Čujem komentare – što se jedan sportista ‘meša tamo gde mu nije mesto’, ali ja sam čovek pre nego što sam sportista ili bilo šta drugo. Kao svako drugi – napominje Đoković.

Foto: Printscreen/Instagram

U profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata, i ostao na tom nivou više godina, dodao je, neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu.

– Sve što se dešava u životu sportiste – hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak , način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat. Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svest o sebi i holistički pristup zdravlju doprineo na dugovečnost moje karijere i rezultate koje beležim. Više od svega, ta svest uticala je na pozitivne promene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osećam u svom telu. S obzirom na dosadašnje lično iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osećam da imam pravo da podelim svoje mišljenje o toj temi sa ljudima. Kvalitet vazduha u Beogradu (a i širom Srbije) je zabrinjavajuće loš, već decenijama unazad. Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elementi za zdravlje čoveka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u ZDRAVLjE , gde bi nam bio kraj – zaključio je Đoković.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments