Претрага
Претрага
Close this search box.

ECB podigla kamate, opet poskupljuju stambeni krediti

Foto: Shutterstock

Centralna banka Evrope podigla je referentnu kamatu za 50 baznih poena, što će posredno uticati na dalji rast kamata svih kredita indeksiranih u evrima

Evropska centralna banka danas je, kao što je i obećala u februaru, podigla referentnu kamatnu stopu i to za 0,5 odsto, tako da je sada dostigla nivo od tri odsto.

– Zbog toga je Upravni savet danas odlučio da poveća tri ključne kamatne stope ECB za 50 baznih poena, u skladu sa svojom rešenošću da obezbedi blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva odsto – navodi se u saopštenju ECB.

Na taj način posredno će biti povećan i “famozni” euribor, kamatna stopa po kojoj komercijalne banke pozajmljuju novac. S tim će se ponovo povećati i kamate na kredite u evrima, što će biti dodatni problem i za naše građane koji imaju stambene ili neke druge kredite indeksirane u EU valuti.

Foto: newslite.com

Kako su naveli u ECB, Upravni savet pomno prati trenutne tržišne tenzije i spreman je da reaguje po potrebi radi očuvanja stabilnosti cena i finansijske stabilnosti u evrozoni.

– Bankarski sektor evrozone je otporan, sa jakim pozicijama kapitala i likvidnosti. U svakom slučaju, alati politike ECB-a su u potpunosti opremljeni za pružanje podrške likvidnosti finansijskom sistemu evrozone ako je potrebno i za očuvanje nesmetanog prenosa monetarne politike – ističe se u saopštenju ECB.

Tako je, kako dodaju, Upravni savet ECB odlučio da podigne tri ključne kamatne stope ECB za po 50 baznih poena. Shodno tome, kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 3,5 odsto, 3,75 odsto i na tri odsto respektivno, od 22. marta 2023. godine.

ECB procenjuje da će inflacija u proseku dostići 5,3 odsto u 2023. godini, 2,9 odsto u 2024. i 2,1 odsto u 2025.

– U isto vreme, osnovni pritisci na cene ostaju jaki. Inflacija bez energije i hrane nastavila je da raste u februaru i osoblje ECB očekuje da će u proseku iznositi 4,6 odsto u 2023. godini, što je više nego što je predviđeno u decembarskim projekcijama. Nakon toga, predviđa se da će se smanjiti na 2,5 odsto u 2024. i 2,2 odsto u 2025. godini – ističu u ECB.

Osnovne projekcije rasta u 2023. revidirane su na prosečno jedan odsto kao rezultat kako pada cena energije, tako i veće otpornosti privrede na izazovno međunarodno okruženje. Osoblje ECB-a očekuje da će se rast dodatno povećati, na 1,6 odsto i 2024. i 2025. godine.

24sedam

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага