Foto: pixabay.com

Na birou je više od 1.600 medicinara sa sedmim stepenom stručne spreme, a gro njih su doktori medicine – više od 1.300. Posao na ovaj način najmanje traže lekari specijalisti – njih 76. Doktori medicine na birou su u proseku nešto manje od dve godine, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) koje je Kurir tražio od ove institucije.

Na birou su 31. marta 2023. bila tačno 1.634 medicinara sa sedmim stepenom stručne spreme, a dve trećine njih su žene. Najviše je doktora medicine – 1.312, među kojima čak 906 žena, a u proseku traže posao posredstvom biroa 20,66 meseci.

Foto: GE Veluson Club

Lekara specijalista je svega 76, a najviše onih interne medicine i pedijatrije, kojih je devet, odnosno osam. Najduže na birou od svih koji imaju sedmi stepen stručne spreme među medicinarima jeste specijalistkinja pneumologije, koja više od 13 godina čeka na posao, dok jedan specijalista sportske medicine uz pomoć NSZ traži zaposlenje više od osam godina. Tu je i troje specijalista radiološke zaštite, koji su u proseku bezmalo 100 meseci na birou.

Masteri i organizatori

Sa sedmim stepenom stručne spreme na birou je i drugih zanimanja iz reda medicinara, ne samo doktora, pa su tu i organizatori, sanitarno-ekološki inženjeri, fizioterapeuti, terapeuti, master sportske i terapijske fizičke aktivnosti…

Najtraženiji na evidenciji NSZ je imunolog, koji je tu nepunih mesec dana, ali još ni dva meseca nije sastavio jedan klinički farmakolog.

Foto:merriwamedicalcentre.com

Ministarstvo zdravlja je, inače, pre otprilike mesec dana obavestilo NSZ da u narednom periodu planira da ponudi posao za 50 doktora medicine i 50 medicinskih sestara-tehničara (kojih je inače oko 4.000 na birou) u zdravstvenim ustanovama u kojima ih najviše nedostaje. Negde u isto vreme ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić primila je 73 doktora medicine i 61 sestru s biroa. Međutim, u razgovoru se ispostavilo da bi najviše njih želelo posao u Beogradu. Teško je naći kadar koji bi da radi po unutrašnjosti, naročito u zabačenim mestima i selima.

kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments