Foto: Pinterest

Početak leta za maturante predstavlja poseban izazov kada je u pitanju upis na fakultet, prijemni ispit, završetak škole, ali i proslava maturske večeri. Maturantkinje se uglavnom odlučuju za raskošne haljine, međutim problem se javlja kada su u pitanju cene, potraga za istim, kao i šivenje.

Najviše se traže popularne korset haljine, dugačke sa dubokim šlicevima, neke su na preklop ili bez, a dominantan materijal je saten.

-Ove sezone saten je popularan više nego ikada, malo je u zaborav pala čipka koja je do sada bila najtraženija kao ručni rad. Boje koje su sada u trendu su svetlo plava, zelena u više varijanti, kao i lila boja u nekom jorgovan dezenu. Male maturantkinje i dalje najviše traže haljine u roze boji. Ovo je nešto što je najviše zastupljeno i što srednjoškolke traže – rekla je za naš portal Kristina Babić, krojačica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kristina Babic (@kristinababic85)


U specijalizovanim prodavnicama možete naći veliki izbor tekstila, a cene satena se kreću od 590 dinara do 1900 dinara po metru. Kristina ističe da je za kraće haljine potrebno izdvojiti oko 1,2 metra materijala, dok za duže haljine treba izdvojiti i do 5 metra materijala, u zavisnosti od visine devojke. Cena čipke se kreću od 2500 do 18000 dinara i više, po metru.

Maturantkinje često inspiraciju traže na raznim popularnim sajtovima i profilima poznatih ličnosti. Mnoge od njih svoju matursku haljinu vide i na sajtovima poznatih modnih kuća, ali želje im često ostaju neispunjene jer je određeni materijal nedostupan u Srbiji ili je preskup.

-Devojke koje traže haljine za maturu su još mlade, pronalaze neki svoj stil i često ga još uvek nemaju. Mogu slobodno reći da ove novije generacije i nisu toliko zahtevne, nekako imam utisak da su sve na isti kalup. One vide haljine nekih poznatih kreatora, kao što je na primer Vera Vang, a tu dolazi do najveće drame, jer nijedan poznati dizajner neće u prodaju pustiti svoj materijal- naglasila je istakla naša sagovornica.

Foto: Pexels

“Za ruke” se uzima najmanje 3.000 dinara

Cene ručno izrađenih haljina uglavnom se kreću od 3000 dinara, pa na više, a sve zavisi od vrste materijala, modela i od detalja koji se nalaze na haljinama. Ukoliko se maturantkinje odluče da im se haljinu šiju moraju takođe da znaju da je veoma bitno zakazati haljinu na vreme.

-Nije isto da li se šije haljina od satena ili od čipke koja je ručni rad. Čipka je daleko zahtevnija, za nju je potrebno više vremena i to utrošeno vreme ulazi u cenu. Nekada se desi da i duža haljina bude jeftnija od kraće jer je za njenu izradu potrebno manje vremena. U okolnostima kada nije vreme matura meni je potrebno oko deset dana da napravim haljinu, ali sada kada su udarni meseci potrebno je da se devojke jave i do 3 nedelje unapred. Devojke prvo dolaze na razgovor kako bismo se dogovorili šta ćemo da radimo, koliko nam je materijala potrebno i da se konsultujemo oko izrade modela. Nakon toga ide mnoštvo drugih stvari kao što su probe i korekcije – naglasila je Kristina.

Prema navodima maturantkinja, inspiracija za haljine se najviše traže na Instagramu i Pinterestu, dok mali broj njih zapravo ide i traži haljine po buticima u gradu.

Foto: Pinterest

-Želim da budem unikatna i da imam zaista posebnu haljinu koju niko neće imati. Iz tog razloga odlučila sam se da prepustim nekome da sašije moju haljinu. Još uvek nisam odlučila koju želim, ali imam ideju i to će verovatno biti kraća haljina u krem boji- rekla je maturantkinja Marija za NS Uživo.

Cene haljina u buticima variraju, pa je tako za neke kraće jednostavnije haljine potrebno izdvojiti između 2.000 i 5.000 dinara u zavisnosti od modela. Sa dužim haljinama je malo drugačije, gde su cene između 4.000 i 12.000 dinara.

Za matursku frizuru potrebno izdvojiti i do 5.000 dinara

Izbor haljine za maturu nije jedini izazov sa kojim se maturantkinje susreću. Potrebno je izvojiti novac za frizuru, ali i za profesionalni mejkap, koja je sve popularnija. Cene za profesionalno šminkanje variraju, pa je za jednostavnije šminkanje izdvaje se i do 3.000 dinara, a cene u nekim salonima idu i do 10.000 dinara i to sve u zavisnosti od zahteva devojaka.

Foto: www.dublinnails.com

I termini kod manikira i pedikira su popularni, ali i popunjeni. Cene ovih tretmana su od 1.500 do 3.500 dinara.

Iz novosadskih frizerskih salona govore da je jako popularan niski rep, opuštene punđe kao i talasi ili lokne. Cene ovih frizura takođe variraju od salona do salona, a za celokupan treman potrebno je izdvojiti između 1.500 do 5.000 dinara u zavisnosti od dužine kose.

Ognjen Medić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Novosadjanka
09/05/2022 18:59

Kvalitetno i lepo uradjenu haljinu u butiku ne mozete naci ispod 5.000 (kratku) i 12.000 (dugu).
Pored svega ovoga maturantkinje cesto izdvajaju novac za nakit, torbicu, stikle, sprej ten ili solarijum, depilaciju itd.
Tako da minimalan budzet za matursko vece je 20.000.