Foto: boljazemlja.com

Njegova lekovita svojstva prepoznata su odavnina. Bosiljak je u prvom redu začin koji se može naći u svakom kuhinjskom ormariću. Neizostavan je sastojak čuvenog pesto sosa i daje posebnu aromu jelima.

Pored toga, u feng šuiju postoji verovanje da je ova biljka povezana i sa cirkulacijom energije u prostoru.

U davnim vremenima ova biljka se smatrala magičnom baš zbog svojih lekovitih svojstava. On je izvorno biljka koja raste u Indiji, ali koristili su je i Stari Egipćani budući da su u egipatskim piramidama pronađeni venci ove biljke.

U Starom Rimu bosiljak se koristio za osvežavanje vazduha, ali i dekoraciju. Prema jednoj legendi, vojnici Aleksandra Velikog doneli su bosiljak u Evropu nakon povratka iz Azije.

U Srbiji je veoma popularan, te se koristi u verskim obredima, na krštenjima, venčanjima, kao i u svećenju vodice. Miris bosiljka deluje opuštajuće i umirujuće.

Zbog svega toga, u feng šuiju postoji mišljenje da bosiljak treba posaditi ispred kuće kako bi sprečio da u dom uđe negativna energija.

Zapravo, ova biljka se smatra za jednu koja donosi najviše sreće.Smatra se da privlači uspeh u karijeri, novcu, kao i da pomaže u privlačenju srodne duše i harmonije u braku.

Nekada su žene stavljale oko struka vence ove biljke kako bi imale više sreće u pronalasku partnera.Korisno je i gajiti ga u kući i koristiti kao začin, sredstvo za opuštanje i prirodni lek.

Foto: herbico.co

Pun je vitamina i minerala, a najviše pomaže kod ublažavanja osećaja napetosti.  Može ublažiti tegobe kod kašlja, bronhitisa, prehlade, a pozitivno utiče i na zdravlje srca i sistem organa za varenje.

alo.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments