Foto: Best Style Trends

Jojoba je višegodišnja biljka koja raste u Severnoj Americi. Ne samo da uspeva u oštroj pustinjskoj klimi koja bi mogla da ubije većinu živih bića, već proizvodi i orašaste plodove sa mnogim lekovitim svojstvima. Od orašastih plodova biljke jojobe može se napraviti ulje. 

Foto: Mane Addicts

Veoma je hidratantno

Ulje jojobe je hidratantni sastojak. To znači da radi na privlačenju vode u gornji sloj kože, pomažući da koža ostane hidrirana. Ovo može pomoći u sprečavanju nastanka bakterijskih infekcija, akni i peruti.

Deluje antibakterijski 

Ulje jojobe sadrži antimikrobna i antifungalna svojstva. Dok su laboratorijski testovi otkrili da ulje jojobe ne ubija sve bakterijske ili gljivične vrste, ono ubija određene bakterije i gljivice koje mogu izazvati salmonelu, infekciju Ešerihije coli i kandidu.

Hipoalergenski deluje

Na molekularnom nivou, ulje jojobe je vosak. Iako se može apsorbovati u vašu kožu, njegova voštana priroda omogućava mu da stvori umirujući pečat na površini. Za razliku od drugih biljnih eteričnih ulja, ulje jojobe obično nije iritativno. Alergijska reakcija je retka.

Foto: 100% Pure

Može pomoći u promovisanju sinteze kolagena

Antioksidansi u ulju jojobe mogu pomoći vašem telu da proizvodi kolagen. Kolagen je protein koji se nalazi u vašoj koži i zglobovima, kao i delovima vašeg tela napravljenim od hrskavice. Nivo kolagena se smanjuje kako starite. Ovo je jedan od razloga zašto se vaša struktura lica menja kako starite. Najmanje jedna studija povezuje antioksidante koji se primenjuju na kožu sa poboljšanom sintezom kolagena.

Može pomoći u smirivanju opekotina od sunca

Ulje jojobe je popularan sastojak nekih prirodnih proizvoda za zaštitu od sunca. Jedna studija sugeriše da vitamin E, kada se kombinuje sa drugim antioksidansima, može pomoći u zaštiti vaše kože od oštećenja od sunca. Ulje jojobe sadrži oba. Oštećenje od sunca može dehidrirati vašu kožu i izazvati ljuštenje. Ulje jojobe obnavlja vitamin E, dodaje vlagu i podstiče zarastanje kako bi ublažilo ove simptome opekotina od sunca.

Foto: Goodnet.org

Ulje jojobe ima niz lekovitih svojstava koja ga mogu učiniti efikasnim u lečenju kožnih oboljenja kao što su akne, ekcem i psorijaza. Možete uživati u njegovim prednostima ako ga koristite kao sredstvo za čišćenje, hidratantnu kremu ili tretman za mrlje. Obično se može koristiti bilo gde na telu, uključujući lice, bez razblaživanja. Ako razvijete osip ili drugu alergijsku reakciju, prekinite upotrebu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments