Foto: Promo SNP

Tribine, takmičenja, master klasovi, premijerno izvođenje savremenih kompozicija, predavanja, “kraljica harmonike” i pet velikih koncerata očekuju nas u okviru sedam dana, sedmog izdanja Internacionalnog festivala harmonike i kamerne muzike Eufonija koji su ove godine od 16. do 21. maja na više lokacija u Novom Sadu!

 Ovogodišnji festival biće održan u partnerstvu sa Evropskom prestonicom kulture, u sklopu klastera Matice, programskog luka Heroine i posvećen je promociji žena u umetnosti koje su svojom energijom i angažovanošću stvarale istoriju harmonike u umetničkoj muzici 20. i 21. veka.

Kako se harmonika doživljava još uvek kao muški instrument, programom koji u prvi plan ističe žene umetnice, akordeonistkinje, kompozitorke, ideja nam je da podržimo i osnažimo sve one mlade umetnice na harmonici koje se u svom školovanju i umetničkom radu bore sa nametnutim stereotipima. Čini mi se da je ovo pravac kojim ćemo nastaviti i sledeće godine – napominje direktorka Festivala Dragana Kuzmanović.

Mie Miki
Photo: Marco Borggreve

Svake godine, festival Eufonija predstavlja nova dela za harmoniku i različite sastave mladih autora. Tako je i ove godine, svečano otvaranje zakazano za 18. maj kada će, u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra i pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, kao solistkinja nastupiti Neža Torkar, uspešna mlada slovensko-nemačka umetnica na harmonici.  Tom prilikom će biti izvedena svetska premijera dela za harmoniku i orkestar istaknutog Iranskog kompozitora Aršije Samsaminije pod nazivom „Matica”, koja je napisana specijalno povodom godine titule, kao narudžbina Festivala „Eufonija”.

Ulaz na koncert je slobodan!

Možemo se pohvaliti činjenicom da smo u proteklih šest godina uticali na stvaranje brojnih domaćih dela za harmoniku među kojima su i ona najznačajnija – četiri koncerta za harmoniku i orkestar – dodaje Kuzmanović.

Festival je posvećen promociji i razvoju umetničke muzike za harmoniku i mladih talentovanih akordeonista i obuhvata tri segmenta: takmičarski, edukativni (predavanja, stručna usavršavanja) i kulturni segment (večernji koncerti).

Foto: serbia.com

Festival Eufonija ove godine odgovara na zahteve kulturne platforme Heroine, kojim se ističe značaj žena u umetnosti i ključne pozicije u okviru programa dodeljuje upravo ženskim stvaraocima.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama,Fondacija “Novi Sad – evropska prestonica kulture” Sokoj – fond za kulturna davanja, Fabrika harmonika Piđini – Italija. Prijatelji festivala su: Vojvođanski simfonijski orkestar, Srpsko narodno pozorište,  Gradska biblioteka Novi Sad, Gradska koncertna dvorana,  Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski”.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments