Foto:Getty Images
Uprkos tome što etiketa na flaširanoj vodi obećava dobar ukus, hemijski ukus vode u flaši kojoj je istekao rok, može da se oseti. Ne treba zaboraviti da ta voda ima rok trajanja koji je označen na ambalaži. Datum nas upozorava kada će hemikalije početi da utiču na ukus vode.

Neke flaše mogu i da traju do dve godine, a neke samo par meseci. U Americi je potpuno legalno prodavati flaše vode nakon datuma navedenog na ambalaži. Neke kompanije koje proizvode flaširanu vodu, napominju da ona može da traje neograničeno, ako se pravilno skladišti.

Nepropisno skladištena voda ne samo da može da ima neobičan ukus, već može i da postane toksična ili kontaminirana tokom vremena. Važno je znati razliku između vode koja nema ukus i vode koja može da nas razboli.

Voda u flaši može da bude bajata i ustajala, tada menja ukus a u flaši se mogu pojaviti hemikalije mikroplastike. Ta voda može da ima ukus lekova, hlora ili ozona. Svaka plastična flaša oslobađa hemikalije jer je u kontaktu sa vodom“, rekao je Brajan Kuol, hemičar za ishranu.

Neke od ovih hemikalija su toksičnije od drugih, kao što je antimon, hemikalija koja može da ošteti stomak i creva, i estri ftalata, koji mogu poremetiti vaš endokrini sistem.

Staklene boce oslobađaju manje estara antimona i ftalata nego plastične.

Ali većina boca za vodu je napravljena od polietilen tereftalata (PET) plastike, koja ima tendenciju da oslobodi najviše antimona od svih uobičajenih materijala za flaše.

Vremenom, voda i flaša dostižu hemijsku ravnotežu.

Prema Međunarodnom udruženju za flaširanu vodu plastične posude su blago propusne, što znači da molekuli vazduha mogu da putuju u i iz boce.

Ako čuvate flaširanu vodu pored, kante za boje ili sredstva za čišćenje odvoda, isparenja tih rastvarača za domaćinstvo mogu se uvući u bocu i promeniti njen ukus.

Dosadašnje studije ističu da je količina hemikalija u vodi kojoj je istekao rok trajanja obično ispod granica koju je postavila Fda. Bar dok se flaše čuvaju na hladnom i tamnom mestu.

Istraživanja pokazuju da PET boce zagrejane preko 86 Farenhajta mogu osloboditi prekomernu količinu estara ftalata. Boce zagrejane preko 140 Farenhajta mogu osloboditi opasne nivoa antimona.

Dok je flaša vode iz frižidera kojoj je istekao rok trajanja možda bezbedna za piće, flaša koju ste zaboravili u vrelom automobilu ili na sunčanoj polici verovatno nije.

Štetni mikrobi mogu u retkim slučajevima kontaminirati flaširanu vodu

U retkim slučajevima, ustajali ukus vode kojoj je istekao rok trajanja mogao bi da potiče od mikroorganizama. Dok kompanije za flaširanu vodu prolaze kroz rigorozne procese kako bi održale svoje proizvode sterilnimponekad se greške dešavaju.

Pored virusa, plesni i bakterija mogu da se nađu u flaši, a tamo dospevaju tokom pakovanja ili transporta. Ako odmah popijete vodu iz flaše, mikrobi verovatno neće imati vremena da se razmnožavaju. Ali ako ostavite bocu na suncu stvoriće se toplo, stabilno okruženje za njihovo razmnožavanje.

Kontaminirana voda može da ima pljesniv, buđav, močvarni, kiseli ili užegli ukus.  Može se pojaviti i ljigavi film ispod zatvaralja il na vrhu flaše, jer je to glavna ulazna tačka za mikrobe“, istakao je hemičar.

Neki od mikroba mogu da izazovu groznicu ili uznemireni stomak, drugi mogu da izazovu čestu dijareju koja može da vas dehidrira i dovede do bolnice.

rts.rs/SCIENCE ALERT

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran
27/03/2023 17:03

A ministarka samo o zabrani pusenja, nedeljama pricala. Sta bi na kraju? Ministarks pop…… nema zabrane. Vodu i ostala “zdrava” pica u PET ambalazi ni da se nadali ne spominje.