Foto: nsuzivo.rs

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je danas u ime Evropske prestonice kulture i Srpske Atine svim Romima u Srbiji Svetski dan Roma koji je ustanovljen 1990. godine u Poljskoj. U Gradskoj kući okupili su se predstavnici Roma iz Sremskih Karlovaca, Beočina, Odžaka, Subotice, Sombora, Stare Pazove, Beograda i Bujanovca. 

-Za Rome se sve suštinski menja. Ovde imamo i državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska prava, narodnog poslanika, pokrajinsku poslanicu, članicu opštinskog veća, tu su i predstavnici redakcija u javnim servisima, reprezentativku u boksu iz Sombora koja će našu državu, zastavu i himnu predstavljati u Sofiji na takmičenju, kao i ljude na čelu kulturnih ustanova širom Srbije- naveo je Vučević.

Foto: nsuzivo.rs

On je dodao da je Novi Sad uradio nekoliko stvari koje se tiču inkluzije Roma u društvo i sistem. Formirana je kancelarija za inkluziju Roma, Skupština Grada donela je i lokalni akcioni plan o inkluziji Roma, lokalna samouprava je donela strateški dokument o poboljšanju položaja Roma u Novom Sadu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava zajedno sa nemačkim GIZ-om imamo implementaciju o osnaživanju i poboljšavanju položaja Roma prilikom zapošljavanja u kojem učestvuje 30 Roma i Romkinja.

-Oduševljen sam sa ovim mladim devojkama i jednim momkom, koji je iz Bujanovca došao u Novi Sad, kako su vrhunski studenti, neki su već na doktorskim disertacijama. Želim im uspešne akademske karijere i da imaju iste uslove kao ostala deca, i da svojim trudom dobiju zasluženo mesto u društvu- naglasio je prvi čovek Novog Sada.

Na inicijativu romske zajednice promenjen je i naziv na spomen-tabli na Keju žrtava racije, gde je izmenjena reč “Cigani” sa rečju Romi.

– Mi ovde živimo decenijama i vekovima zajedno, mi činimo jedno društvo. I tako ćemo živeti- bio je izričit Vučević.

Prisutnima se obratila i Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica, koja je kazala da je poslednjih godina vidljiv veliki napredak kada je u pitanju poboljšanje položaja romske nacionalne zajednice.

-Danas su sa nama u Gradskoj kući pisci, umetnici, studenti, oni koji vode javne ustanove. Reč koja bi mogla da poveže sve moje saradnike je razumevanje, a razumevanje je i ono što Grad Novi Sad na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem čini za Rome- naglasila je Jovanović.

Godine 1990. usvojen je međunarodni naziv Rom, što na romskom znači čovek, za himnu je izabrana pesma „Đelem, đelem”, što prevedeno znači „Išao sam, išao”, čiji tekst opisuje stradanje Roma i Romkinja tokom Drugog svetskog rata.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments