Foto: nsuzivo.rs/Energy net/ The New York/Medical/Ilustracija/Pavle Pejić

Novosadska toplana je, u skladu sa Odlukom o proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom iz Toplifikacionog sistema Grada Novog Sada nastavila da isporučuje toplotnu energiju za grejanje i posle 15. aprila. Za NS Uživo ističu da su pripravnosti da, ukoliko vremenski uslovi definisani Odlukom zahtevaju, nastavi sa isporukom toplotne energije za grejanje i to najduže do 3. maja, nakon čega otpočinje radove na remontu i revitalizaciji tehničkog sistema.

-Grejna sezona u Novom Sadu protekla je bez problema. Snabdevanje osnovnim energentima, prirodni gas i električna energija, bilo je stabilno i kontinuirano što je rezultiralo nesmetanom isporukom toplotne energije za grejanje objekata priključenih na sistem daljinskog grejanja Novosadske toplane. Havarijska curenja na vrelovodnoj mreži bila su minimalna i bivala su sanirana u kratkim vremenskim rokovima, pa su tako i prekide u isporuci toplotne energije korisnici, u slučaju havarija na mreži, kao posledicu u glavnom osećali samo kratkotrajne poremećaje u kvalitetu isporuke toplotne energije- rekli su za naš portal iz Toplane.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

S obzirom na cene osnovnih energenata koji se u Novosadskoj toplani koriste za proizvodnju toplotne energije, nadležni iz ovog preduzeća navode da se ne može govoriti o uštedama.

-Cena prirodnog gasa za Toplanu je u decembru 2022. godine iznosila 41,97 din/m3, što je bilo povećanje od 56% u odnosu na cenu iz oktobra 2020. godine (26,82 din/ m3). Pored ovoga, cena prirodnog gasa za Toplanu je počev od 1. januara 2023. godine bila povećana za dodatnih 11%, što je kumulativno od oktobra 2020. predstavljalo povećanje od 74%. U toku grejne sezone 2022/2023 cena prirodnog gasa za toplanu je povećana za preko 24%. Cena električne energije za Novosadsku toplanu je počev od 1. septembra 2022. godine poskupela sa 75 na 102,6 €/MWh, što je povećanje od 37%. Uprkos činjenici da su energenti višestruko poskupeli tokom grejne sezone 2022./2023. godine, toplotna energija se kontinuirano i nesmetano isporučivala za sve objekte priključene na sistem daljinskog grejanja i plan Investicija za 2023. godinu će u potpunosti biti realizovan tokom predstojeće građevinske sezone.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Uspešnom toku grejne sezone u velikoj meri doprineli su i kontinuirani radovi na remontu, revitalizaciji i modernizaciji tehničkog sistema tokom proteklih godina. Kako bi Novosadska toplana ostala visoko rangirana među evropski najrazvijenijim i najefikasnijim sistemima, i predstojeće leto proteći će radno. Radovi na remontu i daljem unapređenju sistema obavljaće se na svim elementima toplifikacionog sisitema dok će, kao i svake godine, najviše interesovanja javnosti buditi radovi na rekonstrukciji i izgradnji vrelovodne mreže i priključaka jer sa sobom neminovno nose izmene režima saobraćaja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Građevinska sezona Novosadske toplane, u skladu sa Odlukom, zvanično počinje 3. maja, s tim da su neki radovi koji ne utiču na isporuku toplotne energije već u toku, a neki i završeni. U okviru radova na izgradnji vrelovodne mreže od Toplane „Sever“ do Salajke završeni su radovi u zoni raskrsnice Kisačke ulice i Bulevara Jaše Tomića kao i na delu samog Bulevara i u ovom delu grada u potpunosti je normalizovan saobraćaj. U okviru velikih radova na uređenju Almaškog kraja, Novosadska toplana izvodi radove u Skerlićevoj i Ulici Zlatne grede i pored ovoga radi na izgradnji vrelovodnog priključka za objekat u Temerinskoj ulici broj 38, kao i na izgradnji vrelovodne mreže i priključaka za objekat „Square garden“ i za potrebe nove Toplane „Majevica“. Tokom predstojećeg leta Toplana će, između ostalih, sasvim izvesno izvoditi radove na Bulevaru Jovana Dučića, na Trgu Komenskog, u delu Ulice Miše Dimitrijevića, potom na deonicama Bulevar oslobođenja-Maksima Gorkog i Futoška-Nikole Tesle i na Trgu republike- navode.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Iz preduzeća su pozvali korisnike usluga Novosadske toplane da letnji period iskoriste za realizaciju radova na kućnim instalacijama koje su jednako važan deo toplifikacionog sistema i čije održavanje nije u ingerenciji Novosadske toplane, i da na vreme obave sve potrebne poslove kako bi do septembra sve bilo spremno za neometano obavljanje pripremnih radnji za narednu grejnu sezonu.

Foto: Medical News Today

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments