Претрага
Претрага
Close this search box.

Grujičić: Nakon pucnjave u školi na Vračaru, povećan broj dece koja se žale na psihičke probleme

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ
Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je nakon tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u kojoj je 3. maja ubijeno osmoro učenika i radnik obezbeđenja, a ranjeno šestoro i nastavnica, povećan broj dece koja se žale na psihičke probleme.

Grujičić je za televiziju Pink izjavila da je za samo jedan dan na odeljenje dečje neuropsihijatrije u Beogradu primljeno četvoro dece, dvoje koje je želelo da se ubije, i dvoje koje je htelo da ubije nekog.

Ona je rekla da Ministarstvo zdravlja sprema mobilne ekipe koje će u školama držati predavanja i otvoriti razgovore “o svim vrstama zavisnosti”.

“Da se po školama krene da priča o svim vrstama zavisnosti, i od telefona, i od igrica, i narkotika, i duvana”, rekla je Grujičić.

Dodala je da je potrebno zainteresovati decu za vannastavne aktivnosti u školama, pre svega za bavljenje sportom.

“Načelnik psihijatrije u Leskovcu podneo ostavku na moj zahtev”

Načelnik psihijatrije u bolnici u Leskovcu Goran Tojaga podneo je ostavku na tu funkciju zbog objava fotografija sa oružjem na društvenim mrežama, izjavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Grujičić je rekla da je ona pozvala direktora leskovačke bolnice, nakon što je videla fotografije Tojage sa oružjem koje su objavili mediji, i naložila mu “da obavi razgovor sa njim”.

“Direktor bolnice je rekao da ‘nije strašno’. Rekla sam, od prošle sedmice sve je strašno. On (Tojaga) je pred penzijom i radiće svoj posao do kraja radnog veka”, kazala je Grujičić i dodala da “ne sumnja u stručnost” načelnika psihijatrije, ali da su fotografije bile neprimerene.

Govoreći o stanju ranjenih u masovnoj pucnjavi u okolini Mladenovca, koja se dogodila 4. maja, Grujičić je rekla da su “dva momka u šok sobi, a da se devojčica sa povredom glave osvestila ali da nažalost sledi operacija levog oka i verovatno vađenje metka”.

Navela je da je još jedan pacijent, žrtva masovne pucnjave operisan, kao i da je juče operisana devojka iz Mladenovca “koja je imala najteže povrede trbuha”, da je na odeljenje vaskularne hirurgije prevezen jedan mladić, a da je jedna devojčica ostala bez šake.

Povodom žrtava masovne pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, Grujičić je rekla da je “devojčica u Tiršovoj jako teško”, a da je dečak koji ima povredu kičme “potpuno budan”.

Ministarka je pozvala da se prestane pozivati preko društvenih mreža na nasilje, i navela da su oni koji pišu takve poruke “najobičnije budale”.

“Oni koji pozivaju na bilo kakvo nasilje, to su sve budale, i odrasli i deca. Ako ne možeš nešto lepo da napišeš o sebi ili drugima, onda ćuti, i nemoj mrziteljske poruke slati po mrežama”, rekla je Grujičić.

Ukoliko se osećate uznemireno zbog ovih događaja, razgovarajte sa nekim. Brojne institucije, udruženja i stručnjaci otvorili su svoje linije za decu i odrasle kojima je potrebna psihološka podrška. 
Institut za mentalno zdravlje u Beogradu: 063 8681757 i 063 8682217
Klinika za psihijatriju: 066 8300854
Društvo psihologa Srbije: psiholoskapodrskadps@gmail.com
Nadel – Nacionalna dečja linija: 116 111
Savetodavni telefon za roditelje: 0800 007 000
Centar za mentalno zdravlje: 011 361 2467
Pokret Nesalomivi: 0800 001 002
Centar Srce: 0800 300 303
Klinika Laza Lazarević, Nacionalna linija za pomoć adolescentima: 0800 309 309

novimagazin.rs/Pink.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага