Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Helena Klešić, iz Novog Slankamena, srpsku mitologiju, folklor i tradiciju nikada ne bi menjala za jedan Diznilend. Sve ono što nastaje pod njenim prstima inspirisano je etno motivima sa savremenim segmentima i bogatim radom. U Beogradu je živela 20 godina, gde se bavila modnim dizajnom, ali za sebe kaže da je u srži i dalje prava Vojvođanka. Tokom koronavirusa našla je novu zanesenost, koju je pretočila u brend “Keka. Art & Creative”, čija je druga kuća u novosadskoj Maat galeriji

Rit u Kovilju bio joj je inspiracija za zečeve koje je uradila, a koji krase kuće u Nemačkoj, Francuskoj i Emiratima.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Inspiriše me Srbija, naše legende, mitska bića koja imamo ovde. Ne moramo da idemo u Diznilend da bismo se inspirisali, sve imamo ovde. Konkretno, za kućice koje sam radila inspiracija su mi bili prstenovi pečuraka. U Obedskoj bari, koja je rezervat, ti prstenovi su česti. Legenda kaže da vile igraju kolo po tim krugovima i onda niču gljive. Ako u krugovima niču gljive, šta je onda u travi i ispod nje? Zato sam uradila ovo selo- rekla je Helena za NS Uživo.

Inspirisana Obedskom barom i legendama nastalo je vilinsko selo, gde su gljive napravljenje od slike koja je oslikana; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Rit u Kovilju bio joj je inspiracija za zečeve koje je uradila, a koji krase kuće u Nemačkoj, Francuskoj i Emiratima.

-Mislim da oni žive tamo i da su čuvari rita. Tako se i zovu. Sledeće što radim su vile koje žive u topolama. U Slankamenu, sa one strane Dunava prema Titelu, ima velika šuma sa topolama, a od drugih vila će se razlikovati jer će biti ozbiljne, u zagasitim bojama, imaće pravu kosu sa kristalima. One se javljaju kada vetar duva i lišće šušti. Topola ima specifičnu debljinu lista i pucketa. Legenda kaže da one izlaze tada- istakla je naša sagovornica.

Helena u svom dizajnu prilagođava folklor u savremenom duhu. Dukati su joj omiljeni detalj na radovima. Kako su svetski dizajneri na velika vrata uneli balkansku nošnju i folklor, poput čuvenom britanskog dizajnera Džona Galijana, ljudi su se više okrenuli poštovanju etno stila.

Helena smatra da je srpski folklor neiscrpan za umetnike i dizajnere; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Toliko imamo neiscrpnu tradiciju, počevši od veza pa do ukrasa za kosu, mislim da ceo život da radim ovo ne bih mogla da istrošim sve ono što me inspiriše iz naše tradicije-naglasila je Helena.

Najčešće radi sa tekstilom, jer time pokazuje da on nije vezan isključivo za modnu industriju već i da ima širu primenu.

-Ljubav prema tekstilu sam dobila od svojih baka. Jedna me je podučila vezu i to je zvala šlingovanje, a druga me je naučila da šijem i pletem. Uvek su tome pridavale važnost i govorile kako to mora da se zna- kazala je Helena.

Pre nego što nastane svaki od Helenin radova, prvo napravi skice za koje ističe da su joj veoma bitne; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Osim dekoracije za dom, u ponudi brenda Keka može se pronaći nakit, broševi, ukrasi za kosu, vez na slikama na slikarskom platnu, a uskoro će izaći i odevni komadi inspirisani Srbijom.

-Započela sam pravljenje jeleka, ali oni neće imati na sebi vez kao u izvornom obliku. Tu će biti i jaknice, inspirisane narodnom nošnjom, koje će cele biti u dukatima. Biće veoma teške, odvažan je onaj koji se odluči da je ponese- otkrila nam je kroz osmeh sagovornica.

Broš iz Heleninog ateljea za koji je potrebno 8 metara štrasa; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na pitanje koju svetski poznatu osobu bi volela da obuče u svoje radove, jednoj od njih poručuje “Spremna sam!”

-Kostimi su moja velika ljubav. U kristale sa dukatima rado bih obukla Bijons. A volela bih da sarađujem sa Tim Bartonom. Takođe, ni bez Džoni Depa ništa. Tim Bartonu bih poručila “Spremna sam!”- naglasila je ova dizajnerka.

Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Coka
13/04/2022 20:05

Prelepo <3