Претрага
Претрага
Close this search box.

Hil: Očekujemo objašnjenje od Srbije zbog dokumenta potpisanog sa Rusijom

Foto: Intermagazin
Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je da niko u ovom trenutku ne bi trebalo ništa da potpisuje sa Rusijom ističući da SAD ne zna šta tačno podrazumeva sporazum koji je Srbija potpisala u Njujorku sa tom zemljom. On očekuju da će u narednom periodu dobiti objašnjenje u vezi sa potpisanim dokumentom.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da bi SAD želele da čuju objašnjenje u vezi sa dokumentom koji je potpisan u Njujorku.

Hil navodi da su SAD tokom zasedanja UN sa delegacijom Srbije imale “izuzetno dobre i plodne razgovore o globalnim, ali i ostalim političkim temama”.

“Tek nakon toga smo čuli opise tog dokumeta, još nije postao javni dokument, tako da to tek očekujemo”, rekao je Hil posle regionalnog foruma o dobrom upravljanju i antikorupcijskim politikama u vremenima geopolitičke neizvesnosti.

Ambasador Hil ističe da niko ne bi trebalo u ovom trenutku da potpisuje ništa sa Rusijom i navodi da to trenutno čine samo, kako kaže, jadni regruti koji to moraju.

“Zato nam je jako teško da razumemo postojanje ovakvog dokumenta ili protokola, ali nadamo se i očekujemo da ćemo čuti više o tome i da će to biti objašnjeno, na neki način”, rekao je američki ambasador.

“SAD računaju i na to da Srbija posmatra širu sliku i mi je podržavamo u cilju koji je sama proglasila, da postane članica, da se približi EU. Takođe, podržavamo i očekujemo da će Srbija učiniti nešto na diversifikaciji svojih izvora energije i da smanji svoju zavisnost od Rusije, koja se u velikoj meri zasniva na ucenama, i na merama pritiska”, dodao je Hil.

“Želimo da čujemo šta Srbija želi ubuduće da uradi i da vidimo kakve će odnose razvijati sa zemljom koja je brutalno napala svog suseda, a čak se koristi i pretnjama da će upotrebiti nuklearnu silu”, naveo je Hil.

“Želimo da shvatimo na čemu se temelje odnosi saradnje Srbije i Rusije”, zaključio je Hil.

Na pitanje novinara da prokomentariše objavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Instagramu, koji se slikao kako jede boršč u Njujorku, Hil je sa osmehom odgovorio da on u Njujorku obično bira italijansku ili kinesku hranu, ali da svako drugačije bira.

Žiofre: Očekujemo da Srbija bude uz nas

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, koji je učestvovao na istoj konferenciji na kojoj je bio i Hil, rekao je novinarima da očekuje da Srbija, kako navodi, bude tu uz njih i da sa njima stoji u odbrani vrednosti i zajedničke bezbednosti.

“Kada je reč o potpisivanju protokola o saradnji, mislim da je Srbija time poslala potpuno suprotnu poruku bez obzira na to što je rekla da neće priznati referendumske rezultate”, rekoa je Žiofre.

Ono što je važno, Srbija želi da bude deo EU, želi i već je uveliko u procesu za dobijanje članstva u Uniji, a u tom procesu neophodno je da se uskladi sa svim standardima i vrednostima, između ostalog, uključujući tu i spoljnu politiku, naveo je Žiofre.

“Dakle, mora da se postepeno uskladi sa svim tim pa i sa uvođenjem sankcija Rusiji”, zaključio je Žiofre.

rts.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti