Foto: Unsplash
Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske stavilo je na javnu raspravu Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju. Ukoliko zakon bude usvojen, Hrvatska će biti prva zemlja bivše Jugoslavije koja će prestati da koristi jedinstveni matični broj građanina.

Zakon koji je predložen sadrži samo dva člana – odredbe o ukidanju Zakona o matičnom broju i o trenutku stupanja zakona na snagu, prenosi portal Indeks.

Hrvatska je 2009. godine uvela osobni identifikacioni broj (OIB) koji će se koristiti umesto jedinstvenog matičnog broja građanina (JMBG), a u prelaznom periodu građanima su se dodeljivala oba identifikaciona broja.

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija i moći će da se koriste za povezivanje i razmenu podataka u onim slučajevima kada povezivanje podataka ne bude moglo da se izvrši korišćenjem OIB-a.

Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana uveden je u celoj bivšoj Jugoslaviji 1976. godine, a nakon toga su zakon donele i sve republike.

Broj se sastoji od 13 cifara, od kojih prvih sedam predstavljaju datum rođenja, a sledeće dve označavaju region rođenja. Pretposlednje tri cifre su jedinstveni broj, a na kraju se nalazi kontrolna cifra.

Ukoliko zakon bude usvojen, Hrvatska će biti prva država bivše Jugoslavije koja je zvanično ukinula JMBG, iako se u praksi, kako prenosi Indeks, gotovo isključivo koristi OIB, osim za koordinaciju podataka između različitih državnih registara.

Prilikom uvođenja OIB-a, hrvatske vlasti su kao prednosti novog broja istakle to što ne otkriva lične podatke građana, ali i da omogućava bolji pregled nad imovinom građana i pravnih lica. Broj dodeljuje Ministarstvo finansija Hrvatske.

rts.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments