Претрага
Претрага
Close this search box.

I SRBIJA IMA SVOJU BRAZILIJU: Nalazi se nadomak Novog Sada, a evo po čemu je posebna (FOTO)

Foto: ustupljenefotografije/ Mesna zajednica Brazilija/Jovan Birča

Brazilija je federalni glavni grad Brazila i sedište Vlade Saveznog distrikta, međutim i Srbija ima dve Brazilije. Jedna se nalazi nadomak Bačke Topole, a druga nadomak Novog Sada u opštini Beočin.

Brazilija se nalazi na 20 minuta od Novog Sada, tačnije 28,4 kilometra. Do mesta se može doći prigradskim autobusom ili ličnim prevozom. Ako dolazite iz Novog Sada prigradskim autobusom linije koje prolaze kroz ovo mestašce su 79, 81, 84.

Foto: ustupljenefotografije/ Mesna zajednica Brazilija/Jovan Birča

Na obroncima Fruške gore uz obalu Dunava nalazi se mesto koje se prostire na dve katastarske opštine, Beočin i Čerević. Mesna zajednica je ujedno i najmlađa u opštini Beočin, osnovana je 1982. godine. O nazivu mesta ne postoji pisani trag. Špekuliše se da su imigranti otišli u Brazil, nakon određenog perioda su se vratili i naselili ovo mesto. Te su mu dodelili ovaj naziv.

Foto: ustupljenefotografije/ Mesna zajednica Brazilija/Jovan Birča

Zbog izuzetnog geografskog položaja na teritoriji ove mesne zajednice, nastala su mnoga vikend naselja. Kroz mesto prolazi magistralni put ka hrvatskoj granici.

Foto: ustupljenefotografije/ Mesna zajednica Brazilija/Jovan Birča

-Braziliju su naseljavali stari Rimljani, Turci i Austrougari. O njihovom boravku u ovim krajevima govore njihova groblja.  Brda iznad centra Brazilije nazivaju se Šakotinci, koji su stari Rimljani koristili za vinograde. Takođe su i Turci uzgajali vinograde, te je puno sorti grožđa uzgajano na ovom prostoru. Turci su gajili stono grožđe- priča Jovan Birća predsednik mesne zajednice Brazilije.

-Gradnjom Petrovaradinske tvrđave u tom mestu počinje iskop kamena i laporca. Laporac iz ovog mesta je korišćen za igradnju mosta između Budima i Pešte (viseći most)- za naš portal NS Uživo, ističe Jovan.

-Nekada se donji deo naselja zvao Čarda, a Šakotinac je bio osnovica naselja. To potvrđuju zgrade koje su u upotrebi još od 1893. kada cementara počinje sa radom – govori nam Jovan, po pripovedanju Svetozara Balubana poznavaoca istorije ovog mesta.

Nekada su se ljudi i vojska, okupljali oko izvora koje je na ovom području bilo mnogo. Velik broj šumskih potoka i izvora je presušio. Brazilija broji oko 1500 stanovnika.

Foto: ustupljenefotografije/ Mesna zajednica Brazilija/Jovan Birča

Za naše najmalđe sugrađane, kao atrakcija na obroncima se nalazi i konjički klub “Mambo”.

 

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Vanja
15.09.2022 16:36

Posebna preporuka za Konjicki klub Mambo, pravo uzivanje za decu i roditelje

Povezane vesti