Претрага
Претрага
Close this search box.

Ikone izrađene u manastiru Kovilj od danas deo Garde Vojske Srbije – Minisar odbrane i patrijarh Porfirije prisustvovali svečanom darivanju. Vučević: Ono što nam je nasušno potrebno, posebno u današnje vreme, a to je jedinstvo države i crkve, naroda, jedinstvo vojske i crkve

Foto: Printscreen/Instagram

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas darivanju ikona koje je patrijarh srpski gospodin Porfirije, uz blagoslov, uručio Gardi Vojske Srbije. Ikone Svetog Đorđa i Svetog Despota Stefana izrađene u manastiru Kovilj od danas su deo bogoslužbenog prostora Garde Vojske Srbije.

Ministar Vučević rekao je da je danas značajan dan za sve pripadnike Garde, za Vojsku Srbije i Ministarstvo odbrane.

– Zajedno sa načelnikom Generalštaba, komandantom Garde i pripadnicima Garde privilegovani smo da danas primimo dva poklona od monaštva, odnosno bratstva manastira Kovilj – ikone Svetog Georgija i Svetog Despota Stefana. Mnogo simbolike, veze i snažne poruke onoga što nam je nasušno potrebno, posebno u današnje vreme, a to je jedinstvo države i crkve, naroda, jedinstvo vojske i crkve, naglasio je ministar odbrane.

Foto: Printscreen/Instagram

On je rekao da je u današnjim razgovorima sa patrijarhom istaknuto da će Ministarstvo odbrane, Generalštab Vojske Srbije i Srpska pravoslavna crkva posebno obeležiti 10 godina od povratka verske službe u kasarne i vojne objekte.

– Mislimo da je to jedinstvo prirodan tok i ono što je neprirodnim putem bilo prekinuto pre nekoliko decenija danas dobija one obrise kako treba da bude i što proizilazi iz karaktera i bića našeg naroda i naše države, naše crkve i naše vojske. Dve institucije, uz predsednika, sa najvećom podrškom u narodu uvek su crkva i vojska i kada su zajedno onda smo nepobedivi i nesalomivi, pre svega duhom i verom, ali i hrabrošću i odlučnošću, poručio je ministar Vučević i dodao da su sa patrijarhom razgovarali i o ostalim temama koje se tiču položaja i boljih uslova za vojne sveštenike i bolje organizacije crkvenih obreda u vojnim objektima.

Foto: Printscreen/Instagram

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da saradnja sa Vojskom Srbije postoji još od 2001. godine kada je uspostavljena sveštenička služba u vojsci.

– Ja sam danas emotivno ganut, jer se nalazim u prostorima Vojske Srbije koji su meni bliski i domaći, jer je Sveti sinod naše crkve 2001. godine blagoslovio da ja stupim u saradnju sa Vojskom Srbije, a u vezi sa uspostavljanjem svešteničke službe, njeno vraćanje na mesto koje joj pripada – istakao je patrijarh.

On je dodao da nema ništa prirodnije nego da sveštenici budu uz svoj narod.

– Ako je igde potrebna duhovna podrška, duhovna orijentacija i duhovna uteha među ljudima onda je to zasigurno potrebno u vojsci. Zato sam i emotivno ganut, jer sam sve do 2014. godine od prvog trenutka 2001. godine, prošao sve faze saradnje između vojske i crkve – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski Porfirije naglasio je da je primarni zadatak crkve da budemo jedinstveni.

– Mi, svako u okviru svoga poslušanja, radimo jedan te isti posao, a to je ono što je primarni zadatak crkve – da budemo jedinstveni, da budemo jedno, isključivo i samo u dobru, i u vrlini. Da nikada ne dozvolimo sebi bez obzira kojim se poslom bavimo da nas objedinjuje nešto što je suprotno Jevanđelju Hristovom – rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Komandant Garde brigadni general Nikola Dejanović zahvalio je, u ime svih pripadnika Garde na darovanim ikonama, ističući da ih sa zahvalnošću prihvataju kao zaostavštinu za sve generacije budućih gardista i za sve koji su se zavetovali i posvetili svoje živote za služenje i za odbranu naše jedine otadžbine Republike Srbije.

Reč je o prvoj poseti patrijarha Porfirija Gardi Vojske Srbije, koja je bila prilika da pripadinici Garde patrijarhu srpskom predstave specifičnosti Bogoslužbenog prostora Garde, a patrijarh je obišao i spomen sobu Garde Vojske Srbije, gde se upisao u spomen knjigu.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti