Претрага
Претрага
Close this search box.

IMA LI ZNAČAJNE RAZLIKE IZMEĐU ZAŠTITNOG FAKTORA 50+ I 30? Sve što treba da znate o SPF-u: EVO šta on zaista predstavlja

Foto: Heart

Leto je uveliko u toku, pa je krajnje vreme da posegnete za kremom za sunčanje.

Kad je većina ljudi u pitanju, podrazumeva se hvatanje za kremu sa najvećim SPF-om. Što veći, to bolji, zar ne? Ali šta ti SPF brojevi zapravo znače?

SPF je skraćenica za faktor zaštite od sunca (Sun Protection Factor), a broj pored njega pokazuje koliko dobro krema za sunčanje štiti kožu od opekotina uzrokovanih suncem. To nije pokazatelj koliko dugo možete da ostanete na suncu, već ukazuje na to koliko je potrebno da bleda koža počne da crveni kada se nanese krema za sunčanje u poređenju sa koliko je vremena potrebno da započne taj proces bez nje.

Foto: Today Show

Da bi se odredio SPF kreme za sunčanje, laboratorijski testovi se sprovode na najsvetlijem delu kože (kao što je zadnjica) dobrovoljaca. Krema za sunčanje se obilno nanosi na kožu, a zatim se izlaže simuliranoj sunčevoj svetlosti preko UV lampe. Meri se koliko vremena je potrebno koži da zadobije minimalnu opekotinu kada je prekrivena kremom za sunčanje i kad nije. Za izračunavanje ovog broja, koristi se jednostavna formula. Broj sekundi u kojima je potrebno komadu kože da krene da pocrveni kada je prekriven kremom za sunčanje podeljen je brojem sekundi koje je potrebno da pocrveni kada nije nanesena.

Postoji nekoliko stvari koje je dobro znati kada je u pitanju SPF krema

Prvi je da malo UV zračenja uvek može da prodre do kože, bez obzira na to koliko je visok SPF. Nijedna krema za sunčanje nikada ne može u potpunosti da blokira opekotine od sunca i povezana oštećenja kože; ona je samo jedan deo efikasne zaštite od sunca, a ne odbrana na prvoj liniji.

Drugi je da se SPF određuje testovima u kojima se nanosi velika količina kreme za sunčanje. To znači da, da biste zaista postigli zaštitu naznačenu na etiketi, morate da nanesete kremu za sunčanje dovoljno gusto – što mnogi ljudi ne čine. Takođe, morate ponovo da nanosite kremu za sunčanje svaka dva sata, jer može lako da se skine znojem ili odećom.

Na kraju, obavezno proverite datum upotrebe ili rok trajanja bilo koje kreme za sunčanje pre nego što je upotrebite. Ako je zastareo, neki od aktivnih sastojaka su se možda pokvarili i krema za sunčanje takođe neće delovati. I ne zaboravite da ga protresete pre nanošenja ako nije gusta krema.

Foto: Consumer Reports

Dakle, da li je veći zaštitni faktor zaista bolji?

-Iako se čini da su razlike u vrednostima SPF velike, zapravo postoji vrlo mala razlika između toga koliko UVB zraka filtriraju. SPF 50+ filtrira 98 procenata UVB-a, u poređenju sa 96,7 procenata koje filtriraju kreme za sunčanje sa SPF 30. A krema sa SPF 30 koja se pravilno nanosi pružiće bolju zaštitu od one sa SPF 50+ koja se nanosi u pretankom sloju ili nedovoljno često.

Krema za sunčanje bi trebalo da bude samo jedan deo vaše letnje rutine. Takođe, morate da navučete košulju, nabacite šešir i sunčane naočare i potražite hlad – onda ste spremni za leto!

srbijadanas.com

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti