Foto: news18.com
Kako je najavljeno društvena mreža Instagram je najavila promene koje bi trebale da učine aplikaciju bezbednijom za tinejdžere

Šef Instagrama Adam Moseri odlučio se na ovaj poduhvat. Aplikacija bi trebalo da počne dodavanjem funkcije pauze pod nazivom Take a Break, koja bi već trebala da bude dostupna u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji, objavljeno je na zvaničnom Instagram blogu.

Ako korisnici provode više vremena na Instagramu, aplikacija će predložiti da pauziraju. Tinejdžeri će tada dobiti predlog da ova funkcija ostane aktivna, odnosno da dobijaju podsetnike nakon određenog perioda neprekidnog korišćenja Instagrama.

Takođe, „iskakaće” i predlozi šta da radite u pauzi od aplikacije, kao što je zapisivanje misli, slušanje omiljene muzike ili obavljanje svakodnevnih zadataka.

– Ako odaberete ovu opciju, ona vas ohrabruje da napravite pauzu od Instagrama nakon što ste proveli neko vreme u aplikaciji; 10, 20 ili 30 minuta. Opcija je deo šireg napora da se pokuša da se ljudima pruži veća kontrola nad njihovim iskustvom na Instagramu – rekao je šef Instagrama Adam Moseri.

Korisnici će takođe moći da koriste ovu funkciju za brisanje postova i priča koje su objavili pre nekoliko godina, a uključuje grupno brisanje video zapisa i fotografija, kao i lajkove i komentare.

Foto: index.hr

Ova funkcija će biti dostupna od januara 2022.

Od aprila 2022. na Instagramu bi trebalo da se pojave alati koji će upozoravati roditelje ako njihova deca provode previše vremena na Instagramu, a biće moguće uvesti i neka ograničenja.

Stiže i funkcija koja zabranjuje odraslima da šalju poruku tinejdžerima koji ih ne prate, a odrasli će biti isključeni iz označavanja ili pominjanja tinejdžera ako ih ne prate.

Na Instagramu bi trebalo da postane dostupna i opcija koja menja temu ako algoritam primeti da mlada osoba predugo gleda sličan sadržaj. Na ove promene Instagram se odlučio pre niza saslušanja Adama Moserija pred američkim Senatom u vezi sa zaštitom dece na internetu.

Instagram i Fejsbuk se već neko vreme suočavaju sa kritikama o uticaju društvenih mreža na tinejdžere, a one su temeljene na internom istraživanju.
Uzbunjivačica Fransis Haugen otkrila je informacije o algoritmima i zaključila da Instagram “može navesti decu na vrlo nezgodne tematike poput recepata za zdravlje, koje naposletku dovode do promocije anoreksije”.
nsuzvo.rs/index.hr
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments