Foto: Twitter/Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture na svom Tviter nalogu objavilo da je u okviru projekta Istorijskog muzeja Srbija završena replika krune despota Stefana Lazarevića

Krun je urađena na osnovu freske iz crkve Svete Trojice manastira Manasija

– Završene replike kruna, ali i one koje će u narednom periodu biti izrađene, biće deo stalne postavke Istorijskog muzeja Srbije, koji će svoj novi dom dobiti u nekadašnjoj zgradi Glavne železničke stanice u Beogradu – navelo je Ministarstvo na Tviteru.

Ministarstvo navelo da će u okviru projekta planirana izrada više od 20 kruna srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki.

Na Instagram stranici Istorijskog muzeja navodi se da su pored završene rekonstrukcije kruna cara Dušana i izađena kruna kralja Milutina, koje će javnosti biti prikazana na budućoj stalnoj postavci Muzeja.

– U okviru ovog projekta, nakon krune cara Dušana, filigranista Goran Ristović Pokimica je za kolekciju Istorijskog muzeja Srbije izradio i idealnu rekonstrukciju krune kralja Milutina (pozlaćeno srebro, rubini, safiri, ametisti, lapis lazuli, biseri). Kruna je izrađena na osnovu freske u Kraljevoj crkvi u manastiru Studenica – stoji na Instagram stranici Muzeja.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments