FOTO: GRADSKE INFO / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Izgradnja najdužeg tunela u Srbiji, koji će biti deo Fruškogorskog koridora, a prolazi tačno ispod Fruške gore, započeta je u maju 2021. godine i od tada radovi se neprestano odvijaju na dva lokaliteta, sa novosadske strane planine, kao i sa iriške strane, na mestima ulaza u budući tunel.

Sa severne strane Fruške gore, bliže Novom Sadu, urađen je veliki deo pripremnih radova pre početka samog kopanja tunela. Ulaz u tunel biće na samom početku Iriškog venca, nedaleko od mesta gde se sada razdvajaju dva smera saobraćajnice koja je danas jedina opcija onima koji ovuda “preskaču” Frušku goru.

FOTO: GRADSKE INFO / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Potporni zid je završen, tu su i objekti za radnike, a vidi se napredak i na prilazu koji će u budućnosti biti saobraćajnica sa četiri trake, širine 16 metara. Samim tim, tunel će biti “dvocevni”, baš kao i tunel na ulazu u Novi Sad, kod Mišeluka, koji vodi direktno na Most slobode. Ipak, ovaj ispod Fruške gore biće najduži u Srbiji, a nakon 3,5 kilometra (tačno 3.480 metara) svetlost će ugledati tačno u podnožju planine, odmah ispred Iriga.

Radovi se odvijaju i sa te strane, a primetno je da je raskrčen prostor za dolazak mašina i opreme, kao i da je urađen kamp za radnike a uskoro se očekuje dolazak mašina za bušenje i početak iskopavanja samog tunela.

Uz glavni tunel, postojaće i dva pomoćna koja će služiti kao “put za bekstvo” pokvarenim kamionima, proširenja će se nalaziti na svakih 150 metara, prolazi za pešake na svakih 300 metara, a tunel će biti pokriven i kamerama, a njima će se upravljati iz kontrolnog centra u kom će se voditi pažnja i o zagađenju u tunelu.

Rok za završetak svih radova na ovoj deonici je po ugovoru mart 2025. godine, ali izvođač radova “CRBC” uverio je svog poslodavca, Republiku Srbiju, da će radovi biti gotovi već u martu 2024. godine.

blic.rs/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milj
21/07/2022 14:36

Neka su upropastili pola planine…nema veze.Fuuuj