Foto: Jasenovac Donja Gradina

Tokom Drugog svetskog rata ovo je bio jedini logor koji je imao logor za decu. Za vreme rada logora, od 1941. do 1945. godine, ubijeno je preko 73.000 dece

U Kulturnom centru Srbije u Parizu danas će biti otvorena izložba “Jasenovac .Logor smrti. Zemlja živih.”

– Tokom ove izložbe publika će u Francuskoj imati priliku da doživi jedno novo i veoma snažno iskustvo na temu logora Jasenovac – istakla je direktorka tog Kulturnog centra Natali Beljanski Popović.

Još jedna posebnost izložbe, dolazi od činjenice da je autor odabrao da kroz cijelo iskustvo prođemo samo uz pomoć zvuka i tako sami razvijamo slike u glavi, osjećamo, zamišljamo i sjedinjujemo se sa atmosferom koju je autor želio da upijemo i doživimo.

Izložba će u Kulturnom centru Srbije u Parizu biti otvorena do 20. aprila.

Pre Pariza ta audio izložba čiji su autori Darko Nikolić i Bogdan Španjević, bila je organizovana u Beogradu, Kragujevcu, Paraćinu, Herceg Novom i Trebinju.

Ona donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac, a postavka je interaktivna i posjetiocima pruža mogućnost da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

Oraganizatori izložbe ocjenjuju da “diskurs u kome broj žrtava postaje centralni motiv – zapravo zamagljuje čitav niz činjenica i samu suštinu fenomena”.

– Žrtve prikazane samo brojem, ma koliki on bio, nikada za nas tako ne postanu licnosti – jedinstveni, neponovljivi, stvarni ljudi, koji su imali svoja imena, nadanja i želje, već ostaju zaboravljeni u bezimenoj masi sakrivenoj iza brojeva u matematici otuđenja – naveli su oragnizatori.

Foto: Arhiva/Ilustracija / “Jasenovac. Logor smrti. Zemlja živih”

I dalje ne postoji tačan broj ubijenih u ovom logoru, ali službeni podaci procenjuju između 77.000 i 104.000 ljudi (iako se pretpostavlja da je ubijeno 700.000 ljudi). Najviše ubijenih je Srba, između 45.000 i 52.000. Veliki broj Jevreja ubijen je odmah po dolasku u logor.

“Jasenovac je bio nečuven logor smrti, nijedan sličan nije postojao u svetu”, rekao je jednom prilikom bivši zatvorenik Milo Despot, u istorijskom intervjuu. “Nemačka likvidacija zatvorenika bila je modernija, a dok je u Jasenovcu ubijanje bilo okrutnije. Maljevima, noževima, a najmanje mecima”.

U logoru Jasenovac živote je izgubilo 20.000 dece srpske nacionalnosti do 12 godina, za samo godinu dana, oko 15.000 romske dece, a postoji oko 8.000 njihovih imena i prezimena. Oko 12.000 dece bilo je spašeno od pogroma, od strane Dijane Budisavljević, humanitarke austrijskog porekla, i desetine plemenitih ljudi. Deca su ubijana na najstrašnije načine, a mnogi su i umirali od gladi i bolesti. Tokom Drugog svetskog rata ovo je bio jedini logor koji je imao logor za decu. Za vreme rada logora, od 1941. do 1945. godine, ubijeno je preko 73.000 dece.

Tanjug.rs / nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments