Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Izložba “Ustaški zločini u Sremu 1942. godine- akcija Viktora Tomića” otvorena je danas nakon 30 godina u Arhivu Vojvodine, koja predstavlja arhivsku građu, fotografije sa mesta zločina i knjige o monstruoznim zločinima na terotoriji Srema. Izložbu su otvorili dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. 

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Arhiv Vojvodine čuva 45 miliona dokumenata, a među njima se nalaze hiljade dokumenata koji su važni u kontekstu sećanja na Srbe, Jevreje i Rome.

– Viktor Tomić bio je treći funkcioner u sistemu ustaške vlasti, koji je na današnji dan došao u Vukovar i naredio ubijanje civila na području od Osijeka pa sve do Zemuna. Krajem jula počelo je je streljanje, kada je ubijeno 15 civila. Dokumenti koji su izloženi prikupljani su 1945. i 1946. godine. Samo ovakva dokumenta mogu biti čvrsti dokazi da se spreči revizija istorije, a ona nam je potrebna kako bismo sačuvali istinu o stradanju Srba i drugih ljudi na ovim prostorima- rekao je dr Kuzmanović.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Mirović je istakao da se o ovim zločinima nije govorilo ranije, da se nije učilo u školama, te da je zbog ovoga izložba važna.

– Velika zločinačka genocidna akcija Viktora Tomića, u leto 1942. godine, odlukom Prekog suda u Sremu se likvidira 6.000 Srba za kratko vreme, među kojima je i Sava Šumanović. Istovremeno, iz Srema se u logore u Hrvatskoj, posebno u Jasenovac, odvodi više od 11.000 Srba i 2.000 Jevreja. Zločini i žrtve nikada ne treba da se zaborave- rekao je Mirović i dodao da je tokom prošle godine formirana državna komisija ustanovila da je u odnosu na ranija istraživanja popis žrtava u Sremu za vreme Drugog svetskog rata porastao za 3.300 imena.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Izložbu možete pogledati do kraja meseca.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments