Foto: Dnevnik.rs
U Novom Sadu su u ponudi 34 kuće čija je cena veća od 900.000 evra, a najskuplja među njima košta 1.493.500 evra i nalazi se u Sremskoj Kamenici.

Reč je o prostranim luksuznim kućama u samom centru grada ili bližoj okolini. Svake godine se beleži rast prodaje nerketnina, kako u Novom Sadu, tako i u državi, a samim tim se menjaju i svote novca koje je za njih potrebno izdvojiti. Agenti za nekretnine kažu da na cenu utiče velika potražnja, te da pojeftinjenja neće biti u skorije vreme, pošto je u planu izgradnja novih stambenih prostora. Poskupljenje građevinskog materijala je još jedna stavka koja diže cenu stanova, ali i kuća.

S druge strane, tu su kupci koji se na razne načine snalaze kako bi obezbedili svojoj porodici dom, bar oni sa prosečnim primanjima. Ipak, sudeći po ponudi kuća, ima i onih koji su u mogućnosti da iskeširaju više od milion evra za luksuzni dom. Ono što se takođe “može pročitati između redova” posmatrajući oglase, je i to da je sve više nego očigledno da će se za nekretninu u mirnijem delu Novog Sada plaćati daleko više nego u samom centru grada, pošto je mnogi žele da se sklone od gradske gužve. U skladu sa tim, evidentno je da rastu cene kuća po obodu Novog Sada, a najskuplje su u Sremskoj Kamenici, mada ih u stopu prate i  one u okolnim mestima, jer je prosečno za pristojnu kuću, uknjiženu, sa dvorištem potrebno više od 100.000 evra.

U oglasima u kojima se nude nekretnine 21 kuća je skuplja od milion evra. Ona najskuplja košta blizu milion i po i površine je skoro 300 metara kvadratnih, odnosno poseduje pet soba i nalazi se u Sremskoj Kamenici. U oglasu je isktaknuto da se nalazi na mirnom mestu, bez buke i saobraćaja, pored puta i potoka, a na velikom placu od 3.802 metra kvadratna, pa je; kako kažu, “pravi raj za porodični život”. Luksuzna kuća sa bazenom na Popovici je nešto jeftinija, a za 660 m2 sa bazenom i pomoćnim objektima za goste i pomoćno osoblje je potrebno izdvojiti 1.300.000 evra. Pogled puca na obronke Fruške gore, a kuća se nalazi na parceli od 3.500 metara kvadratnih. Na delu parcele su četinari, a u prizemnom delu su dve garaže. U jednom delu se nalazi i vinograd. Đakuzi se nalazi je pored bazena, ali u samoj kući…

Vesna Kurteš iz “Invikta nekretnine” kaže da ima i skupljih kuća od onih oglašenih, ali da prodavci nisu spremni da budu prikazani u javnosti, pa ih nema nigde u oglasima. Po njenim rečima ima više grupa prodavaca, od onih koji su nekada bili u biznisu, pa sagradili kuću koja im je sada višak iz raznih razloga, kako zbog visoke cene održavanja, ali i od toga što deca odlaze od njih pa im je takva kuća prevelika, do onih koji su u godinama.

– Ima i onih koji prodaju luksuzne kuće jer smatraju da je sada pravi momenat za to, zbog i više nego povoljne cene. S druge strane, ljudi koji kupuju su iz IT industrije, potom iz biznisa. Možda im i nije potrebna nekretnina, ali ulažu u nju jer su procenili da je trenutno bolje uložiti višak novca u neku nepokretnost nego ga ostavljati u banci i na taj način čuvaju kapital – kazala je Kurteš. Na cenu, kako je pojasnila, utiču lokacija, kvalitet gradnje, infrastrukturna opremljenost, kao i pristupačnost. Više je u trendu kuća sa pogledom na grad, ali da je van grada i da ima pogled na reku.

Danča Slalov iz “Status nekretnina” kaže za “Dnevnik” da se najviše potražuju i kupuju luksuzne kuće do 500.000 evra i potvrđuje navode koleginice da najskuplje kuće nisu ni oglašene.

– Luksuzne kuće isključivo se prodaju putem agencija i, naravno, legitimišu se kupci. Većinom su kupci stranci, retko ko od naših državljana kupuje takvu vrstu nekretnina – kaže Slalov.

Dnevnik – S. Aničić Ilić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vreme
14/08/2022 00:12

Kuce ce biti na ceni u stanovima ce ziveti onaj ko mora. Sve kuce u okolini grada ce za par godina biti pravi lukzuz za priustiti. A grad ce neminovno da raste. Ko je uzeo ili zivi u kuci na 10 km od grada ce biti pravi srecnik. Posto ce kuce biti jako na ceni.