Foto: Promo
Fruškogorski planinarski maraton, najstarijih manifestacija ovog tipa u Evropi, koji se više od četiri decenije održava u kontinuitetu, realizovaće svoje 45. izdanje 7. i 8. maja.

Za ovogodišnje izdanje će se pripremiti 14 staza, različite dužine i različitih visinskih razlika.

-Sve one su trasirane u brdovitom šumskom pojasu Fruške gore (97% šuma / 3% urbana sredina), koja se nalazi samo 10 km od Novog Sada. Duž staze, imaćete priliku da vidite i prođete kroz brojne srednjovekovne srpske manastire: Grgeteg (XV vek), Staro Hopovo (XVI vek), Novo Hopovo (XIV vek), Jazak (XVI vek), Bešenovo (VIII vek). Videćete betonsku građevinu televizijskog releja razrušenu u NATO bombardovanju 1999. godine (tzv. TV toranj), Etno naselje ”Vrdničku kulu”, pregazite brojne potoke, popnete se na najviši vrh Fruške gore (539 m) i silazite niz slap Dumbovačkog potoka. Ovog proleća vam nudimo priliku da dokažete sebi da možete da se izborite sa psihičkim izazovima i fizičkim naporima, da pobedite sebe, da poboljšate svoju psihofizičku kondiciju i započnete bitku za zdrav život – stoji u saopštenju.

Manifestacija koja spada u red ”Manifestacija od posebnog značaja za Grad Novi Sad” i sa ponosom nosi prestižni logo ”Najbolje iz Vojvodine” – dodeljen od strane Vlade AP Vojvodine.

SATNICA:

Subota 07. maj, start 09.00 časova

Devet staza, dužine od 10km do 36km, su namenjene ljubiteljima outdoor aktivnosti (hiking) i imaju za cilj promociju zdravog stila življenja, očuvanja prirode, kao i kulturnog i istorijskog nasleđa.

Preostalih pet staza (od 42km do 137km) su takmičarskog karaktera (trail running) i zahtevaju ozbiljniju fizičku pripremu.

Nedelja 08. maj, start 10.30 časova

Svečano otvaranje ”Dečije književne staze” dužine 3,5km, uz prigodan prateći kulturno umetnički program i radionice za decu, će se realizovati u sklopu projekta Novi Sad EPK 2022 i programskog luka ”Budućnost Evrope”. U realizaciji učestvuju: Novosadski dečiji kulturni centar, JP Nacionalni park Fruška gora i Planinarsko smučarsko društvo ”Železničar” Novi Sad.

Staza je namenjena roditeljima sa decom.

Informacije o načinu prijavljivanja za učešće, prevozu i satnici, možete pronaći na sajtu FGM: https://www.fruskogorski-maraton.com/

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments