Foto: Pexels

Sa kafom, kao ni s drugim napicima koji sadrže kofein, ne sme se preterivati, ali u umerenim količinama može imati koristi za naše zdravlje. Stručnjaci i nutricionisti daju savete kako ovaj napitak, uz koji mnogi započinju svoj dan, može postati zdraviji.

Kafa je bogat izvor kofeina, a on je poznat kao odličan stimulans, što je i glavni razlog zbog kog je kafa popularna među ljudima. Daje nam energiju i pomaže nam da ostanemo budni kada se osećamo umorno. Ipak, ne preporučuje se u kasnim popodnevnim satima jer to može loše uticati na kvalitet sna. Loše spavanje povezuje se s brojnim zdravstvenim problemima pa je iz tog razloga bolje izbegavati kavu nakon 15 sati.

Foto: Pexels

Pozitivne učinke kafe vrlo lako možemo poništiti dodavanjem raznih dodataka, pre svega šećera. Prekomerna konzumacija šećera povezuje se s brojnim zdravstvenim problemima. Ako ne možete da pijete nezaslađenu kafu, umesto šećera dodajte steviju ili med.

Preterani unos kofeina može imati različite nuspojave, iako je osetljivost na kofein kod svake osobe drugačija. Ne preporučuje se više od 2 ili 3 šoljice kafe dnevno.

Ako želite da svoju jutarnju kafu učinite ekstra zdravom, možeš joj dodati malo cimeta. Cimet je vrlo ukusan, a odlično se slaže s kavom. On snižava nivo šećera u krvi, loš holesterol, pomaže kod mršavljenja pa čak i smanjuje rizik od raka.

Foto: MyRecipes

Čist kakao bez dodataka je izuzetno zdrav jer obiluje antioksidansima i pozitivno utiče na ljudsko zdravlje. Kafa s dodatkom kakaa imaće puniji i bogatiji ukus.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments