Kilogram čvaraka u prodavnicama košta čak 2.200 dinara! Običnih čvaraka, ne duvan-čvaraka ili nekih spravljenih posebnom metodom.
Do pre samo nekoliko godina čvarci, mast i slanina važili su za sirotinjsku hranu. Bili su dostupni svima. Danas je sasvim drugačije – ovi proizvodi znatno su dobili na ceni, tražnja za njima stalno raste.
Čvarci su tako sada pravi delikates, za one obične valja izdvojiti, kao što rekosmo, 2.200 dinara za kilogram, a duvan-čvarci se prodaju se u kutijicama od po 200 grama po ceni od 460 dinara, što znači da je kilogram 2.300 dinara.
Cena, inače, oscilira u zavisnosti od toga da li se kupuju na pijaci, u mesari ili prodavnici.
Od jedne svinje od 100 kilograma ostaje 10 odsto masti koja može da se istopi u čvarke. Buta i plećke na takvoj svinji ima 20 kilograma, ali slanine 10 kilograma. Slanina i čvarci su do četiri ili pet puta skuplji od kilograma svinjskog mesa. Na društvenim mrežama mnogi već poručuju da će zbog cene morati da kupuju čvarke na komad.
U Valjevu je na Čvarkijadi, koja je održana drugog vikenda oktobra, cena za kilogram bila 1.900 dinara. Ljudi inače svakodnevno dele aktuelna poskupljenja u prodavnicama.
Tako je kilogram kajmaka 2.600 dinara, dok je beli sir 1.600 dinara. I ljubitelji povrća ne ostaju bez iznenađenja – glavica brokolija može da vas košta 500 dinara, jer je cena 250 dinara za kilogram.
blic.rs
Dobar dan, dajte mi tri čvarka, za poneti!