Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

“S jeseni, kada počnu vetrovi, lišće divljeg kestena pada strmoglavce, s peteljkom naniže. Onda se čuje zvuk: kao da je ptica udarila kljunom o zemlju. A divlji kesten pada bez i najmanjeg vetra, sam od sebe, kao što padaju zvezde – vrtoglavo. Onda udari o tle s tupim krikom”.

Na današnji dan, pre 33 godine, preminuo je srpski pisac Danilo Kiš. Njemu u čast, Udruženje građana “Dunavska sonata” u saradnji sa Gradskim zelenilom, posadilo je stablo kestena u Ćirpanovoj ulici u kojoj je Kiš odrastao.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Kesten je sastavni deo poetike Danila Kiša, koji se spominje u većini njegovih dela, kao simbol detinjstva. Danas se nalazimo na mestu gde je bio arteški bunar, koji se spominje u “Ranim jadima”, a Ćirpanova ulica je zapravo Ulica kestena. Ovo će biti kesten Danila Kiša i nadam se da ćemo u saradnji sa Gradskim zelenilom i Mesnom zajednicom Narodnih heroja uspeti da ovu lokaciju učinimo poznatom što Novosađanima, što ljudima koji dolaze da upoznaju naš grad- istakla je Milica Trifunov, direktorka “Dunavske sonate”.

Milica Trifunov, direktorka Udruženja građana “Dunavska sonata”; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ova akcija je deo projekta “Jesenja sonata”, a do kraja godine prisetiće se i drugih važnih pisaca poput Aleksandra Tišme i Milorada Pavića.

Danijela Andrić, pomoćnik direktora za projektovanje, podizanje, održavanje i proizvodnju zelenila JKP “Gradsko zelenilo”, istakla je da ovo preduzeće izlazi u susret svim udruženjima i društveno odgovornim kompanijama koje žele da unaprede životnu sredinu.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
nema deda mraza
15/10/2022 16:42

e da je kis znao da je ziveo u stiropornom soliteru