Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Građani Srbije će od petka ujutru na portalu e-Uprave moći da preuzmu digitalne zelene kovid sertifikate koji su kompatibilni sa pravilima Evropske unije.

Iz e-Uprave za portal nova.rs potvrdili su da će usluga će biti dostupna od petka, a građanima će biti poslato saopštenje sa koracima kako mogu da dođu do novog kovid sertifikata. Oni su naveli da je potrebno da prođe 48 sati kako bi se tehnički sistem prilagodio sa evropskim.

Novi kovid sertifikati razlikovaće se od aktuelnih koji su izdati do sada tako što će imati poseban QR kod i izgled, a u ovaj dokument biće uključene sve vakcine koje se daju u Srbiji, dok će priznavanje vakcina zavisi od svake zemlje članice EU ponaosob.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ranije je rekla da će sa novim sertifikatima moći će da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope, dok će stari digitalni sertifikati ostati u upotrebi u Srbiji i izdavaće se i dalje.

– Građani su i ranije mogli da pređu granicu, ali se problem javljao kada su ljudi hteli da idu u muzej, prodavnicu. Sada to više neće biti problem – navela je Matić.

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je ranije danas za RTS da građani i dalje mogu da koriste domaće potvrde, a da će novi sertifikat biti potreban onima koji putuju u države članice EU, a najavio je i da će biti uvedene dve nove mobilne aplikacije.

– Jedna, specifična za očitavanje evropskih sertifikata. Svako od nas će moći da ih očita, ali tu aplikaciju će koristiti i inspektori i Uprava granične policije kada neko iz EU želi da dođe u našu zemlju, jer imamo potpunu kompatibilnost svih sistema. Takođe, postojaće i druga aplikacija gde će naši građani moći svoje evropske zelene sertifikate da očitaju i čuvaju u toj aplikaciji, kao neka vrsta e-novčanika – naglasio je Jovanović.

On je dodao da građani sa novim sertifikatom mogu da uđu u sve zatvorene prostore u zemljama EU za koje je potreban sertifikat, ali i u 22 zemlje van EU koje su pristupile tom sistemu.

Očekuje se da od sledeće nedelje novi sertifikati budu dostupni za izdavanje u poštama širom Srbije.

nova.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments