Foto: Printscreen

Talas kišnih dana je iza nas, tako da „Kritična masa“ izlazi na ulice Novog Sada u subotu 27. maja, da se svi zajedno vozimo sa jednim ciljem, da ukažemo na nasilje koje se dešava u saobraćaju.

Ima nas sve više u gradu koji ima donekle iste gabarite kao i prethodnih godina, a to znači da je na ulicama veća gužva – ima više i pešaka, biciklista i vozača motornih vozila. Pošto nas ima više, treba nam i više vremena da stignemo na odredište, na šta neki nisu navikli. Uz to, na svakom koraku nailazimo na makar sitne nepravilnosti i bezobrazluke svih učesnika u saobraćaju, pa se i nivo nervoze vidno povećao.

Sve to doprinosi povećanju nasilja u saobraćaju i većem broju saobraćajnih nezgoda bilo da su sa lakšim, težim ili čak smrtnim ishodima.

Zato Novosadska biciklistička inicijativa kontinuirano radi na pritisku institucija da se biciklistička infrastruktura popravi (jer bolja infrastruktura znači bezbednija vožnja), i na edukaciji sugrađana o bezbednijoj vožnji.
Evo nekoliko jednostavnih saveta za bezbedniju vožnju:

S obzirom na to da u Novom Sadu postoji više od 100 kilometara biciklističkih staza i traka, skoro je nemoguće voziti automobil kroz grad i ne naići na bicikliste.

Apeluje se da vozači motornih vozila da prilikom skretanja pogledaju i levo i desno, pošto je većina staza dvosmerna, kako bi na vreme primetili bicikliste.
Takođe, apeluje je upućen i biciklistima da ne prelaze semafore na crveno, da prilikom prelaska preko raskrsnice uspore, osmotre situaciju i kretanje drugih učesnika u saobraćaju kako bi mogli da reaguju na vreme.

Pravilna osvetljenost biciklista dokazano doprinosi boljoj bezbednosti biciklista, a uz to je i zakonska obaveza svakog bicikliste. Da podsetimo, bicikl treba da ima napred belo svetlo, a nazad crveno svetlo.
Sve ove teme biće obrađene detaljnije na majskoj Kritičnoj masi koja će biti održana u subotu 27. maja u 17:00 časova sa polaskom iz Limanskog parka.

Ovom vožnjom organizatori žele da promovišu bicikliranje i alternativne načine kretanja, ali isto tako i da naglase važnost bezbednosti i poštovanja u saobraćaju.

Kao i ranije okupljanje je u Limanskom parku, tačnije na Subinom platou, odakle se kreće laganim tempom kroz sledeće ulice: Šekspirova, Narodni front, Ive Andrića, Cara Dušana, Futoška, Futoški put, Bulevar Kneza Miloša, Bulevar Vojvode Stepe, Bate Brkića, Bulevar Jovana Dučića, Bulevar Slobodana Jovanovića, Bulevar Vojvode Stepe, Bulevar Evrope, Radomira Raše Radujkova, sa završetkom u novom parku na Novom Naselju.

nsuzivo.rs

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Goggarah
24/05/2023 09:46

Ni blizu to nije kritičnoj masi,ta masa se okuplja pod pretnjama 26

Petar
24/05/2023 13:06

Samo napred, podržavam vas u potpunosti. Želimo više prava za bicikliste! Vidimo se u subotu na ulicama Novog Sada!

I. S.
24/05/2023 13:08

Podržavam inicijativu, mnogo se grad promenio od kada su oni počeli da se bave biciklizmom u Novom Sadu. Nasilje u saobraćaju je veoma bitna tema i mislim da time treba više da se bavimo.

Dejan
24/05/2023 13:09

Možda malo čudno izgleda što je ovog puta organizovano u subotu, ali sigurno imaju razlog za to. Bilo kako bilo podržavam napore organizatora da promene nešto u ovom gradu. Podsetite samo nadležne da srede preostali deo Futoške, čini mi se da su zaboravili na to.

Bojana
24/05/2023 13:10

Vozim se često sa njima i mogu reći da je veoma dobra inicijativa. Ako u subotu niste u Beogradu, obavezno se na točkovima provozajte sa ovom ekipom. Za bolji biciklistički NS.

Alexandra
24/05/2023 13:13

Zašto baš u subotu? Volela bih da vam se pridružim, ali zbog drugih obaveza na žalost ovaj put ću izostati. Ali podržavam sve što radite, samo tako nastavite.