Foto. Fejsbuk Planinarsko-rekreativna sekcija Novi Sad

Prvi maj kao Međunarodni praznik rada nastao je davne 1886. godine.  Naime, na ovaj datum više stotina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice da bi zahtevalo opšte prihvatanje osmočasovnog radnog dana.

Od tada, širom sveta se prvi maj proslavlja kao Međunarodni praznik rada. Na plakatima su nosili ispisan broj 888, što je predstavljalo osam sati rada, osam sati spavanja i osam sati slobodnog vremena.

U Srbiji i regionu vremenom je postao običaj da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.

Nekada su se za Prvi maj palile logorske vatre uoči praznika, a na dan praznika, obično na najbližem izletištu, okupljao se narod uz prigodne govore sindikalnih funkcionera, recitovala se i poezija, igrala folklorna društva.

Od sedamdesetih godina prošlog veka manje se insistiralo na govorima i kulturnim programima, a više na roštiljijadama u prirodi i neformalnim druženjima.

Mi vam predlažemo gde u Novom Sadu i okolini možete provesti praznike

Štrand

Zvanična sezona na Štrandu počinje 1.maja i trajaće do 30. septembra.

Cena ulaznica je ista kao i predhodnih godina, odnosno dnevna ulaznica će koštati 50 dinara, sezonska bez popusta 1.345, dok će sezonska ulaznica sa popustom biti 1.150 dinara.

Ugovori o zakupu kabina su višegodišnji i tradicionalno su obnovljeni i slobiodnih kabina više nema. S obzirom na to da je Novi Sad ove godine Evropska prestonica kulture, Štrand će, kao i do sada, biti mesto velikog broja sportsko-rekreativnih i kulturnih dešavanja, dodaje ona.

Foto: eKapija/Printscreen/GoogleMaps

Kamenički park

Iz Gradskog zelenila poručuju da je trava u Kameničkom parku pokošena i da se ona redovno kosi od marta meseca. U parku je predviđeno postavljanje ložišta za paljenje vatre, biće obezbeđena pijaća voda kao i povećan broj kanti za otpatke kako bi proslva ovog praznika bila obeležena na adekvatan način. Parkiranje je dozvoljeno samo do rampe, ulaz kolima u park je zabranjen.

„Gradsko zelenilo“ kao i svake godine apeluje na posetioce da se maksimalno pridržavaju pralila ponašanja u Kameničkom parku kada je u pitanju paljenje vatre i odlaganje smeća.

Fruška gora

Ove godine se za prvomajske praznike kao i do sada očekuje dolazak velikog broja izletnika na fruškogorska izletišta.

Neka od mesta koje možete posetiti su Iriški venac, Brankovac, Andrevlje, Stražilovo, Kraljev izvor, Popovica, Bobelina livada, Borkovac, Ciganski logor, Testera, Popov čot, Zmajevac, Široke ledine, Jabuka, Letenka, Osovlje, Astali, Rohalj baze, Lipovača ili možete posetiti Izletnička mesta duž Grebenskog (Partizanskog) puta.

Pripreme za izletničku sezonu otpočele su uređenjem svih izletničkih lokaliteta, sakupljanjem smeća, košenjem trave, uređenjem ložišta, obnavljanjem oštećenih i dotrajalih i postavljanjem novih stolova, klupa i dečijih igrališta, postavljanju putokaza kao i ostalim aktivnostima na poslovima zaštite i očuvanja prirode. Uređeno je preko 55 izletničkih lokaliteta. Tretman suzbijanja krpelja sproveden je na preko 20 izletničkih lokaliteta.

NP Fruška gora apeluje da nije dozvoljen ulazak, niti bilo kakva aktivnost u područjima prvog stepena zaštite koja su posebno obeležena.

Obezbeđene su vreće za prikupljanje smeća i kontejneri za njihovo odlaganje. Mole se posetioci da ne ostavljaju svoj trag u prirodi ostavljanjem otpada,  nego da budu odgovorni, i nakon svog boravka odlože smeće u zatvorene kese i ponesu ih sa sobom do najbliže kante ili kontejnera. Vatra sme da se loži samo na za to označenim mestima, a posetiocima će pored svih uređenih ložišta na raspolaganju biti drva koja je Nacionalni park pripremio. Od izuzetne važnosti je napomena da se vatra nakon upotrebe mora obavezno ugasiti.

U saradnji sa nadležnim policijskim stanicama svih opština sa područja Fruške gore, preduzete su sve potrebne aktivnosti u obezbeđivanju uslova maksimalne bezbednosti posetilaca i nesmetanog odvijanja saobraćaja. Vatrogasne brigade biće u stanju pripravnosti, kontrola ponašanja biće na maksimalnom nivou a svaka neodgovornost biće prijavljena i kažnjena.

POGLEDAJTE JOŠ: NE PALITE VATRU NA MESTIMA GDE TO NIJE PREDVIĐENO

Apeluje se na sve posetioce da i sami povedu računa o svojoj bezbednosti, a posebno o bezbednosti dece, da se ponašaju u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjem redu JP ”Nacionalni park Fruška gora”, kao i osnovnim pravilima boravka u prirodi.

Vrdnik

Da li ste znali da Vrdnik na Fruškoj gori ima najveći broj sunčanih sati godišnje?

To je jedna od najpoznatijih banja u celoj Srbiji čije lekovite vode pomažu kod raznih reumatskih, ortopedskih i neuroloških stanja. Leti njene bazene posećuje veliki broj kupača, a na raspolaganju su zatvoreni i otvoreni olimpijski bazen. Da bi se vaša kičma, mišići, nervi i raspoloženje, vratili na “fabrička podešavanja”, ponekad je potrebno više od jednog dana.

Kada je tako, možete odabrati da vaš smeštaj budu hoteli “Termal” i “Premier Aqua” ili neki od mnogobrojnih smeštaja u domaćoj radinosti koji se nalaze u Vrdniku.

Pored uživanja u termalnoj vodi, u Vrdniku možete obići i manastir Vrdnik (Ravanica) koji čuva mošti svetog Lazara, kao i Vrdničku kulu, za koju se veruje da je kao deo utvrđenja nastala još u doba Rimljana sa zadatkom da čuva tadašnji Sirmium, današnju Sremsku Mitrovicu.

Za one koji su željni aktivnog odmora, u blizini kule se nalazi “Adrenalin park” sa mnogobrojnim nesvakidašnjim i zanimljivim preprekama za čije savladavanje je potrebno psihičko i fizičko angažovanje.

Za posetioce kojima prija još više adrenalina uskoro će u ponudi biti i “ZIP LINE” koji kreće sa Zmajevca ka Vrdničkoj kuli, u dužini od 1300m, savladavajući visinsku razliku od 120 m, krećući se brzinama i do 80 km/h. Ukoliko ste za nešto mirniji odmor sa porodicom u Vrdniku, ova banja vam nudi i tu mogućnost, baš kao i bogatu gastronomsku ponudu koju možete isprobati u brojnim restoranima. (novisad.travel)

Begečka jama

Na ovoj izuzetnoj lokaciji kraj Dunava, ljubitelji ribolova mogu iskoristiti priliku da se dokažu u pecaroškim sposobnosti i ulove nešto od bogatog ribljeg fonda, kupovinom posebne dnevne karte (uz posedovanje dozvole za ribolov). Za sve ostale koji vole lokalne gurmanske specijalitete mogu posetiti lokalne salaše, čarde ili restorane.

Begečka jama je park prirode i popularno izletište nastalo na starom koritu Dunava. Obuhvata površinu od 379 hektara. Tu se nalaze i ribolovni tereni, plaža, vikend naselje, dom ribolovaca, ugostiteljski objekti.

Begečka jama je jedno od mesta u priobalju Dunava od Bačke Palanke do Beške, značajna za ptice gnezdarice.

Cvejin salaš je autentično seosko domaćinstvo gde je turistima pored domaće kuhinje na raspolaganju smeštaj u domaćoj radinosti i seoskom turističkom domaćinstvu kategorisan sa 3*. Cvejin salaš Begeč, Nikole Tesle 2 Najava je obavezna. www.cvejinsalas.com

U blizini su i poznate čarde: “Kod Braše” (Begečka jama 56) i “Čarda na jami” (Begečka jama bb).

Foto: novisad.travel

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments