Foto: Kosovo onlajn

Majka 11 dece Ana Vuković iz Zvečana kazala je da su danas svoju decu ostavile kod kuće kako bi stale na braniče slobode, slobode koja nema cenu

Majke koje su danas održale protestni skup u severnoj Kosovskoj Mitrovici poručile su da im je dosta terora Aljbina Kurtija i da žele da njihova deca žive i odrastaju u miru i stabilnosti na svojim vekovnim ognjištima, odnosno Kosovu i Metohiji.

Svetalna Stević, upravnica narodnih kuhinja na KiM, kazala je da su se danas okupile da pokažu da su jedinstvene u njihovoj borbi, kao i da su jedinstveni da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima.

– Kao majka četvoro dece i baka troje unučadi, koja živi na severu, a radi na jugu Kosmeta, poručujem da smo jedno i da se duša od tela ne odvaja i ne deli. U ovoj borbi za osnovna ljudska prava moramo da istrajemo jer želimo pre svega mir za našu decu, da žive i rastu kao sva ostala deca, da im svakodnevnica ne budu sirene za uzbune, već igrališta, bioskopi i pozorišta… – kazala je Stević.

Foto: kurir.rs

Zahvalila je državi Srbiji što stoji i danas uz srpski narod na KiM i što u ovim teškim trenucima brine o njima i nesebično im pomaže, zalažući se za mir i stabilnost.

– Borba majki je velika, ne brinu majke samo da se deca obuku i da budu sita, nego i kada ih pošalju u školu da li će se sigurno i bezbedno vratiti, ali brinu i o njihovoj sada već upitnoj budućnosti na ovim prostorima i zato sa ovog mesta šaljemo poruku mira i molitvu Gospodu da nas čuva i podari mir – navela je Stević.

Studentkinja Filozofskog fakulteta Jovana Šmigić obratila se na engleskom jeziku svim međunarodnim institucijama, kao i studentima širom sveta, ukazujući im na to koliko je teško učiti u strahu da će specijalne jedinice prekinuti njihovo učenje.

– Sva deca imaju pravo na obrazovanje i budućnost i dok naše kolege širom sveta razmišljaju o svojim karijerama, mi razmišljamo kako da zaštitimo osnovna ljudska prava – kazala je Šmigić.

Upitala je da li je njihova krivica u tome što su srpski studenti i istakla da su oni samo studenti koji žele mir, koji ne žele nikoga da uznemiravaju.

Majka 11 dece Ana Vuković iz Zvečana kazala je da su danas svoju decu ostavile kod kuće kako bi stale na braniče slobode, slobode koja nema cenu.

Foto: Kosovo onlajn

– Za Kurtija ne postoji kultura i tradicija srpstva na ovim prostorima, za njega postoji cilj da istrebi i zauvek protera narod koji je vekovima živeo ovde. Kao majka 11 dece pitam se da li bi i njih da unište i da proteraju. Zar treba verovati Kurtiju? Da li smo naivni? Njegova politika je mržnja, a mi možemo danas da imamo poverenja jedino u našu državu, vojsku, ministre, našeg predsednika, a pre svega da imamo nadu u našeg Gospoda – kazala je Vuković.

Pozvala je međunarodne organizacije, Kfor, evropske lidere da spreče Kurtija da napravi neki haos.

– Mi želimo da živimo u miru, da naša deca žive u miru i rastu u slobodi – istakla je.

Gordana Savić, koja 30 godina radi u Kliničkom centru Kosovska Mitrovica, ukazala je na to se danas svuda u svetu, pa i u našoj zemlji, proslavlja Međunarodni dan humanosti, a one su okupljene u velikom broju da kažu da im je dosta Kurtijevog terora, da neće da ga trpe.

Upitala je da li je humano to što prete srpskim lekarima da će da ih hapse i to zato što su hteli da vakcinišu protiv korona virusa.

– Zaustavljali su nam sanitete, oduzimali su nam lekove, onemogućavali su nam da se borimo za svaki ljudski život. Da li je humano u 21. veku? Nije humano. Lekcije o humanosti možemo mi da im držimo, obavljamo humano svoj poziv te svakodnevno pružamo zdravstvenu pomoć bez obzira na veru i nacionalnost. To je humanost, oni to neće nikada naučiti – naglasila je Savić.

Kako kaže, danas su izašle da svojoj deci obezbede mir, stabilnost.

– To im je uskraćeno, naše su se majke porađale uz zvuke sirena, uz ođeke bomba, našu decu presreću naoružani specijalci. Mi smo ti koji moramo da se borimo za mir, slobodu i cilj svih nas prisutnih je samo taj – lepša budućnost za našu decu i za sve nas – istakla je Savić.

Učiteljica Svetlana Radosavljević iz Leška, majka četvoro dece, kazala je da su se okupile da pokažu da su hrabre i da je loše što je Kurti uključio štopericu.

– Već meri na sate, to je sramota za 21. vek. Odavde se molimo svim svetiteljima za mir, slobodu, za našu decu, za njihovo slobodno odrastanje, da nas u školama ne pitaju šta su mitinzi, šta su barikade, da u miru učimo decu. Nasa deca u strahu sazrevaju mnogo pre – ukazala je Radosavljevićeva i dodala da im je dosta getoa, zatvora, neslobode.

Na protestu pod nazivom “Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta” učestvovalo je oko 3.000 žena, a u trenutku kada su majke krenule u šetnju i moleban ulicama severne Mitrovice, oglasila su se crkvena zvona hramova i crkava na severu pokrajine.

Na čelu kolone, žene su nosile platno u bojama srpske zastave na kojem je pisalo “Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta”, a učesnice protesta nosile su transparente na kojima piše “Kurti, deci ti neću dati”, “Želim sina da spremam za svadbu, Kurti dosta je sukoba”, “Dosta nam je ropstva pod Kurtijem”, “Nije hir – hoću mir”, “Svete, ne zatvaraj oči pred Kurtijevim terorom”, “Dokle da trpimo nasilje nad našom decom”, “Zašto je srpskoj deci na KiM uslkraćeno bezbrižno detinjstvo”.

Takođe, mogle su se videti i poruke “Neću da moja deca žive u strahu od Kurtijevog zuluma”, Ovde sam rođena, ovde sam decu rodila, ovde ostajem i da čuvam unuke“, “Neću drugu državu, imam svoju Srbiju“, “Zašto da Kurtiju plaćamo harač”, “Kosovo – The last European Ghetto”, “United Women, free the ghetto”.

Učesnice protesta prošetale su do mosta koji deli Kosovsku Mitrovicu na južni i severni deo, odakle su se sa postavljene bine obraćale govornice, a dečiji hor na početku izveo pesmu Ðorđa Balaševića “Samo da rata ne bude”.

Skup u Kosovskoj Mitrovici završen je pesmom “Srbija”.

Protestni skupovi su održani i u Štrpcu i Gračanici, kao i u Gornjem Kuscu gde su se okupili građani Kosovskog Pomoravlja.

24sedam.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
23/11/2022 19:38

Uopste nije udba organizovala, spontano… 🙂

Last edited 2 dana ranije by SNS Uzivo