Претрага
Претрага
Close this search box.

Maloletnicima u Srbiji biće zabranjene elektronske cigarete

Foto: pixabay.com

Ministarstvo trgovine objavilo je da počinje izmenu Zakona o zaštiti potrošača, u delu koji se odnosi na zabranu prodaje maloletnicima elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina.

Nedavno istraživanje koje je sprovelo Udruženje “Roditelj” pokazalo je da su elektronske cigarete lako dostupne maloletnicima od 13 do 17 godina u maloprodaji, a kontrola starosne dobi u trgovinama i trafikama je veoma retka iako zakon propisuje zabranu prodaje nikotinskih proizvoda mlađima od 18 godina i daje pravo prodavcu da zatraži lični dokument sa slikom.
Čak 83,3 odsto dece tvrdi da do elektronskih cigareta dolaze lako i da ih prilikom kupovine ne pitaju koliko imaju godina. Samo 16,7 odsto kaže da se ovi proizvodi ne prodaju maloletnim licima. Većina roditelja je kazalo da zna da maloletnici lako mogu da kupe ove proizvode (70 odsto), dok preostalih 30 odsto nema saznanje o tome. Indikativno je da čak 78 odsto roditelja tvrdi da njihova deca ne koriste elektronske cigarete.
Anketa je pokazala i da najveći broj tinejdžera koji konzumiraju “vajp”, to kupuje posle škole, a značajno manji procenat odgovora glasi “na odmoru” i “vikendom, u slobodno vreme”. Čak 81,3 odsto ispitanika ankete zna šta je “vape”, dok 18,8 odsto njih je čulo, ali ne zna šta je. Veći deo ispitanika, njih 62,5 odsto se izjasnilo da ne koristi elektronske cigarete, dok su 37,5 odsto konzumenti istih.
Već su pripremljene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu koje predviđaju da neće moći da se puši u ugostiteljskim objektima, na stadionima, autobuskim stajalištima.
Dr Ika Pešić, koja je bila deo Radne grupe za izmene i dopune Zakona, rekla je nedavno za Euronews Srbija da se ograničenje pušenja u zatvorenom prostoru ne odnosi samo na cigarete već i na sve elektronske sisteme za pušenje.
Tanjug, Euronews

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага