Foto: Spasi me

Javno-zdravstvena kampanja “Spasi me” pokrenuta je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu a povod za to jeste edukacija što većeg broja građana Novog Sada da pravovremeno prepoznaju srčani zastoj i započnu kardiopulmonalnu reanimaciju (KPR) kao i da ih pravilno obučimo korišćenju automatskog eksternog defibrilatora (AED) koji se nalazi na 15 različitih lokacija u našem gradu

Atletičar i olimpijac Mihail Dudaš, amasador ovog projekta za naš portal ističe da ovaj projekat predstvalja veliku perspektivu i da se nada da će u narednim godinama sve više rasti.

– Ogromna mi je často što sam deo ovako jedne važne kampanje. Sama svest o AED aparatu mora da se podigne na viši nivo kako bi svako od nas bio u prilici da kada je potrebno u određenim kritičnim situacijama bude spreman da stavi plašt i da postane heroj i da spasi nečiji život – nagalsio je Dudaš.

Foto: Spasi me

Šta je AED aparat?

Automatski eksterni defibrilator je mali, baterijski, prenosivi uređaj koji može da isporuči električni šok srcu da bi obnovio pravilan ritam srca. Ovaj aparat je prilagođen laicima i u potpunosti je bezbedan za upotrebu.

Preduslov da bi AED isporučio šok jeste postojanje šokabilnog ritma, kojeg će aparat samostalno prepoznati. Ukoliko su u pitanju nešokabilni ritmovi AED neće isporučiti šok, a u tom slučaju neophodno je nastaviti sa kardiopulmonalnom reanimacijom.

Na teritoriji Grada Novog Sada, AED aparat je postavljen na 15 lokacija.

Foto: Pavle Pejić / nsuzivo

Lokacije AED aparata u Novom Sadu možete videti na zvaničnom sajtu kamapanje www.spasi-me.rs

Koordinatorka projketa “Spasi me”, Marina Bandulaja za naš portal ističe da joj je zadovoljstvo što je jedan ovakav projekat pokrenut upravo u Novom Sadu.

– Čast mi je što je Novi Sad je jedan od prvih gradova u Srbiji koji će svojim sugrađanima putem javnih časova i edukacija omogućiti da sazanju nešto više o prevenciji srčanog zastoja. Ova kampanja je pokazatelj da je nama stalo do toga da što veći broj grđana bude edukovan i informisan o pravilnoj upotrebi AED apara i o tome kako nekome uz samo par koraka mogu da povećaju šansu za život – naglasila je Bandulaja i dodala da je ovo jedinstvena prilika za Grad i čitav region kako bi se podigla svest o značaju kardiopulmonalne reanimacije – rekla je Bandulaja.

Na teritoriji Grada Novog Sada, u periodu od jedne godine dogodilo se 198 vanbolničkih srčanih zastoja, od kojih je u 75% svedok bio laik koji je započeo mere kardiopulmonalne reanimacije u 11% slučajeva. Prosečno vreme dolaska SHMP do
mesta događaja je iznosio oko 7 minuta, dok je dispečer u 3 slučaja asistirao reanimacuju. AED je jedanput korišćen.

Upravo ovi statistički podaci nam govore da je od velikog značaja da građani budu osposobljeni da primene osnove KPR kao i da pravilno upotrebe AED, pošto su te dve karike od vitalnog značaja za preživljavanje kod iznenadnog srčanog zastoja.

Mnogobrojne javne ličnosti iz javnog života i sveta sporta podržale su ovu kampanju, a među njima su pored Dudaša i legenda Državnog posla Dimitrije Banjac, košarkaš Zeljko Rebrača, olimijka Marica Perišić, jutjuber i fitnes trener Saša Lazić, fudbaler Milan Pavkov i fotograf Marko Đurić kao i mnogi drugi.

Pogledajte promotivni video Javno zdravstvene kampanje “Spasi me” u kom možete videti kako bi trebalo da izgleda postupak laika koji je zatekao osobu bez svesti i disanja.

Prvi javni čas Javno-zdravstvene kampanje „Spasi me“ održaće se 16. april  sa početkom u 10 časova na Trgu slobode ispred Gradske kuće u Novom Sadu. Svi zainteresovani građani imaće priliku da prođu besplatnu obuku iz kardiopulmonalne reanimacije uz pravilnu upotrebu automatskog eksternog defibrilatora (AED) kao i da na adekvatan način prepoznaju osobu koja je doživela naglo nastali srčani zastoj.

Foto: Sapasi me

Kampanja je pokrenuta od strane grupe studenata, članova Sekcije prve pomoci Medicinskog fakulteta u Novom Sadu uz podršku matičnog fakulteta, Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo, a u saradnji sa Društvom lekara Vojvodine (Sekcija za anesteziju) i Srpskim lekarskim društvom (Sekcija za urgentnu medicinu).

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments