Foto: TASS/The Moscow Times

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da obustava isporuke gasa ruskog “Gasproma” Poljskoj i Bugarskoj nakon što su dve zemlje odbile da plate taj energent u rubljama, ne utiče na snabdevanje srpskog tržišta ovim energentom, te da Srbija dobija gas Balkanskim tokom preko Bugarske, koja je tranzitna država.

Zorana Mihajlović je objasnila da Srbija dobija gas preko Balkanskog toka u redovnim, dogovorenim količinama od šest miliona kubnih metara, te da troši oko 4,6 miliona dnevno, što znači da ima dovoljno za naše potrebe, prenosi se u saopštenju Ministarstva.

-Bez obzira na redovno snabdevanje i ranije smo razmišljali šta možemo da uradimo ukoliko dođe do nepredviđenih situacija, odnosno prekida isporuka gasa tranzitnoj državi koja, kao što se ranije dešavalo, može da uzima gas za svoje potrebe. Ne treba zaboraviti da je Bugarska 100 odsto zavisna od ruskog gasa i nema mogućnost da nabavi gas za svoje potrebe iz drugih izvora. Nadamo se da se to neće deseti, sve vreme smo u komunikaciji s njima- izjavila je Mihajlovićeva.

Koje su opcije za gas 

Navela je da je država spremna ukoliko do takve situacije ipak dođe, te da u tom slučaju postoje nekoliko opcija.

“Jedna je da koristimo gas iz skladišta u Banatskom Dvoru, gde imamo za sada za 21 dan samo u našem delu. U ruskom delu ima rezervi za još 22 dana. Iz tog skladišta dnevno može da se izvlači pet miliona kubnih metara i dodatno da krenemo, ako je potrebno, u krizni plan broj dva, a to znači supstitucija gasa drugim energentom, obično je to mazut”, objasnila je.

Dodala je da je druga opcija da se dopuni skladište u Banatskom Dvoru, a treća varijanta je zakup kapaciteta u nekom skladištu van Srbije, poput Mađarske i da razmišljamo o zajedničkoj kupovini gasa sa Evropom.

Mihajlovićeva je rekla i da se razmatraju sve opcije kako bi se obezbedile dovoljne količine gasa za predstojeću zimsku sezonu, kada je potrošnja na dnevnom nivou od 11 do 15 miliona kubnih metara, kaže se u saopštenju.

“Produženje ugovora sa Gaspromom” 

Govoreći o novom ugovoru sa “Gaspromom”, ministarka je rekla da je jedna od opcija produženje postojećeg do kraja godine, umesto sklapanja novog dugoročnog ugovora.

“Moramo da obezbedimo energetsku bezbednost na sve načine, jer u ovom trenutku svaka država brine za sebe. Kada bude gotova interkonekcija Niš-Dimitrovgrad, u septembru naredne godine, tada ćemo sigurno moći da razmišljamo o ugovorima sa drugim dobavljačima. Ili da dobijamo LNG iz Grčke ili gas iz Azerbejdžana”, rekla je Mihajlovićeva.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments