Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Futoški kupus je autohtona sorta koja se održala pet vekova na prostoru Futoga. Za naš portal predsednik udruženja “Futoški kupus” Miroljub Janković ističe da do povećanja cena ovog povrća neće doći. 

-Svežeg futoškog kupusa neće biti za izvoz. To je sveža roba, koja je eventualno nekad išla privatnim kanalima, kada neko za sebe nosi negde u inostranstvo, ali kao robna marka nikad jer je kvarljiva roba i ne može dugo da putuje – rekao je Janković.

Na pitanje da li će biti dovoljno futoškog kupusa za kupusijadu, najavljenju za subotu, 5. novembra, Janković odgovara:

-Naravno da će biti dovoljno kupusa, ali nema ga ni blizu koliko ga je nekada bilo. Sve je manje ljudi koji uzgajaju kupus, takođe vremenski uslovi su postali nemogući za uzgoj bilo koje kulture. Ove godine smo ga džabe krečili i uzalud je bilo sve što smo radili- naglasio je za naš portal.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

On takođe dodaje da futoški kupus nije poskupeo, cena mu je idalje ista, a ona iznosi 80 dinara. Iako su imputi trostruko skočili, proizvođači ne dižu cenu kupusa jer ipak imaju neki dobitak, a svesni su da kupci ne mogu da ga kupe po većoj ceni.

-Futoški kupus je božja biljka, nastala u prirodi, a čovek i priroda u zajedničkoj saradnji, stvorili su ovako zdravu i nutritivno bogatu namirnicu. Jako je dobar za ljudsku ishranu, za razliku od svih drugih vrsta kupusa koji su nastali genetskim inženjeringom, u laboratorijama, jednostavno su invalidi biljke i ne mogu da se porede sa kvalitetom koji poseduje futoški kupus. On sadrži razne vitamine, mineralne materije, a sok od ovog kupusa je lek koji skida čir na dvanaestopalačnom crevu za 40 dana – istakao je naš sagovornik i dodao:

-Ono što se gaji već hiljadu godina na ovim prostorima je jednostavno u službi čoveka. Zato je jako loše kada čovek vrši genetske izmene sa namirnicama, jer onda dobijamo hibridne vrste kupusa koje su možda materijano isplativije, jer može više i bolje takvih da se izveze, ali nema tu nikakvog kvaliteta.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vidoje
31/10/2022 19:45

Moravski kupus iz okoline cacka je postao kvalitetniji od futoskog. Po severnoj srbiji je sve zatrovano gmo i hemijom dok je po prelepim brezuljcima sumadije i okoline jos uvek vecim delom prirodno.