Foto: EPA
Američki obaveštajni službenici otkrili su da balistički projektili koje je Rusija ispalila na Ukrajinu sadrže iznenađenje: mamce koji prevare radare portivvazdušne odbrane i zavaravaju navođene rakete, piše Njujork tajms.

Naprave su dugačke oko jedan metar, u obliku strelice i bele boje sa narandžastim repom. Oslobađaju ih balističke rakete kratkog dometa Iskander-M koje Rusija ispaljuje iz mobilnih lansera s druge strane granice, kaže američki službenik.

Dodaje da se misteriozni predmet ispusti kad projektil uoči da ga je naciljala strana protivvazdušna odbrana.

Predmet je prepun elektronike i proizvodi radiosignale za ometanje neprijateljskih radara koji pokušavaju da lociraju Iskander-M te sadrži izvor toplote za privlačenje nadolazećih projektila. Službenik, koji nije bio ovlašćen da javno govori o obaveštajnim stvarima, opisao je predmet, ali je tražio da ostane anoniman.

Pronađeni mamci mogli bi da daju odgovor na pitanje zbog čega ukrajinska protivvazdušna odbrana ima problema sa presretanjem ruskih projektila Iskander. Odgovor bi mogao biti upravo u ovim mamcima koji protivvazdušnu odbranu navedu na pogrešan trag.

Iskander je balistički raketni sistem kratkog dometa. Domet mu je veći od 400 kilometara.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Index.hr/Blic

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments