Foto: Gradskeinfo
Istorija ispisuje priče sa kojima ne mogu da se porede ni one najslikovitije bajke, a ono čemu je najpodložnija su promene.

Te promene se, između ostalog, ogledaju i u promenjenim nazivima kako država i gradova, tako i njihovih ulica.

Istina je i da veliki broj Novosađana, bili rođeni ovde ili ne, zapravo ne znaju kako glase stari nazivi ulica kojima danas hodaju.

Termini kojima se označavaju nazivi ulica zovu se odonimi i upravo oni daju identitet jednom gradu.

Najstariji dokument koji svedoči o tome kako su se novosadske ulice nekada oslovljavale, potiče iz daleke 1745. i u njemu je ispisano devet odonima.

Interesantno je da je samo dva odonima iz tog perioda bilo na srpskom jeziku, dok je jedan bio na mađarskom i šest na nemačkom jeziku.

Kada je 1748. godine naš grad počeo da se razvija većina ulica je počela da se proširuje i dobijala na značaju, a tada je počelo i sistematsko planiranje gradskih ulica po uzoru na moćne gradove u Habsburškoj monarhiji.

Veliki broj ulica zapravo je bio nazivan prema poslovima kojima su se bavile zanatlije koje su živele u njima, zbog toga je jedna od ulica nazvana Kazandžijska.

Foto: Gradskeinfo

Nekadašnje ulice u Novom Sadu nosile su nazive Rodina, Paradajzova, Lisičija, Žablja, Zmijska, Pačija ulica itd…

Pored toga, u ono vreme ulice su nazivali i po drveću koje se nalazilo u njima. Zbog toga je veliki broj ulica bio nazivan po principu: Orahova, Bagremova, Kajsijina ulica…

Poznato je da je do promena naziva ulica dolazilo zajedno sa promenama vlasti, tako su današnje ulice Danila Kiša i Futoška svoj naziv menjale čak 19 puta.

Ulica Kralja Aleksandra svoj naziv je menjala 14 puta, Pašićeva 10, a Zmaj Jovina 9 puta.

Foto: Gradskeinfo

Ulica koja je nekada nosila naziv Paradajzova ulica je današnja Slovačka ulica.

Ruzmarinova ulica je danas Ulica Laze Telečkog.

Ulica Rotkva je danas Kanalska ulica.

Ulica Kopriva sada nosi naziv Steve Stevanovića.

Petra Drapšina nekada je bila Zmijska ulica, a Dimitrija Avramovića – Lastina.

Žablja ulica bila je na lokaciji današnje Tolstojeve, dok se nekadašnja Lisičija ulica preimenovala u Ulicu Lukijana Mušickog.

Današnja Poštanska ulica, nekada je bila Pačija ulica, a sami možete da pogodite zbog čega.

Da li možete da zamislite da dogovarate da se nađete sa prijateljima na ulazu u Zmijsku ulicu ili da čitavu noć “partijate“ u Ruzmarinovoj?

Gradskeinfo

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments