Foto: Ustupljene fotografije

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije krajem svake kalendarske godine sa nestrpljenjem iščekuju svoj novi kalendar, koji ne samo da oplemenjuje njihov radni prostor, već koga i vrlo rado poklanjaju svojim prijateljima i saradnicima. 

Sledeći savremene trendove u oblasti dizajna, Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane izgradila je prepoznatljiv i jedinstven vizuelni identitet kalendara, koji se iz godine u godinu upotpunjuje i prilagođava novim idejama i zahtevima. Zadržavajući osnovne karakteristike koje ga čine prepoznatljivim, kao što su atraktivna autorska fotografija, čista linija, preglednost i jednostavnost, kalendar se tematski iz godine u godinu menja, nekada dajući prioritet vojniku, nekada savremenom naoružanju i vojnoj opremi, a neretko je posvećen i obeležavanju važnih vojnih i istorijskih godišnjica.

Ovogodišnji kalendar pokušava da objedini čoveka – pripadnika Vojske Srbije sa najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom koju koristi prilikom izvršavanja svakodnevnih zadataka, prikazujući širi spektar aktivnosti i angažovanja pripadnika vojske različitih rodova i službi. Tako je u prvom kalendarskom mesecu predstavljen višenamenski vojno-transportni helikopter Mi-17, koji se od 2016. godine nalazi u upotrebi u Vojsci Srbije. Pored transporta vojnika, različitog tereta, obavljanja zadataka patroliranja, izviđanja, traganja i spasavanja, ovi helikopteri mogu da pružaju i vatrenu podršku našim snagama, uništavaju živu silu i tehniku protivnika na vodi i zemlji. Helikopter je na kalendaru prikazan sa pripadnikom Vojske Srbije tokom obuke u zimskim uslovima na planinskom terenu.

Dejstvo još jednog helikoptera – Mi-35 po ciljevima na zemlji prikazan je odličnom fotografijom na strani koja je rezervisana za mesec maj. Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa njega na zapadu zovu „leteći tenk“, dok je u Rusiji poznat kao „krokodil“. Ovaj višenamenski borbeni helikopter poseduje zaštitu od dejstava pešadijskog naoružanja i opremljen je savremenim uređajima za navigaciju, digitalnim pokazivačima, elektronskim indikatorima i osmatračko-nišanskim sistemom. Imajući u vidu da se Dan roda avijacije obeležava 2. avgusta, taj mesec prikazuje atraktivnu fotografiju pilota lovca – bombardera „orao“ iz kokpita, visoko na nebu iznad Srbije.

Pored avijacije, naše ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana mogu se pohvaliti artiljerijsko-raketnim sistemom „pancir S-1“, koji je namenjen za protivvazdušnu odbranu značajnih političko-administrativnih, industrijskih i vojnih objekata od dejstva i izviđanja iz vazdušnog prostora. Pancir S-1 omogućava uništenje aviona, helikoptera, raketa i bespilotnih letelica u svim uslovima gađanja, što je delom demonstrirano na vojnoj vežbi „Štit 2022“, a sjajnom fotografijom predstavljeno i na kalendaru, zajedno sa moćnim raketnim sistemom  FK-3.

Počasna artiljerijska paljba sa Savske terase Kalemegdanske tvrđave godinama unazad najavljuje nacionalni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije, koju Garda izvršava uz najviše državne i vojne počasti, a sa oduševljenjem posmatra veliki broj okupljenih Beograđana. Praznik se svake godine obeležava 15. i 16. februara, te je trenutak ispaljivanja plotuna uhvaćen na februarskoj strani kalendara.

I Kopnena vojska, kao najbrojniji i najopremljeniji vid Vojske Srbije, mora biti spremna i pripremljena da odgovori na sve izazove, za šta je potrebna obuka kadra i modernizacija sredstava. Posebna pažnja posvećuje se modernizaciji tenka M-84, sredstvu koje je u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije, a koju uspešno vodi Tehnički remontni zavod Čačak. Tenk M-84 sa posadom tokom realizacije vežbe na vojnom poligonu „Pasuljanske livade“ krasi oktobarsku stranu kalendara.

Koliko vojni poziv može biti izazovan i rezervisan za najhrabrije, a ujedno vrlo atraktivan i inspirativan za fotografisanje, pokazuju aprilska, junska i julska strana kalendara.

Snimanje pripadnika specijalnih jedinica tokom izvođenja obuke u ekstremnim uslovima prava je poslastica i izazov za fotografe, koji moraju i sami da budu opremljeni i osposobljeni za boravak i rad na nepristupačnim terenima. Uprava za odnose sa javnošću sa ponosom u kalendaru predstavlja rad Predraga Vučkovića, koji je u svetu poznat i priznat po vrhunskim „ekstremnim“ fotografijama. Predstavljena fotografija, snimljena tokom obuke 72. brigade za specijalne operacije, osvojila je Prvu nagradu za najbolju fotografiju objavljenu u evropskim vojnim novinama i časopisima, na 42. Kongresu Evropske asocijacije vojnih novinara (EMPA), koji je održan ove godine u Finskoj. Izazov snage, veštine, odvažnosti i izdržljivosti prikazan je i na slici vojnika tokom obuke u savlađivanju vodenih prepreka (mesec jul), kao i tokom obuke specijalnih jedinica u ekstremnim visinskim uslovima (mesec april).

Iz godine u godinu raste interesovanje mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka. Povećanje primanja, poboljšanje uslova u kojima se vojni rok služi, nabavka novih uniformi, nove borbene tehnike i sredstava, kao i prilika za sticanje specifičnih znanja i veština, važni su motivi za mlade ljude da dođu da služe vojsku. Zakletva vojnika za dobrovoljno služenje vojnog roka prikazana je na poslednjoj strani kalendara.

Pored dobrovoljnog služenja vojnog roka, mladi koji su zainteresovani za vojni poziv svake godine u februaru i martu mogu da apliciraju za upis u vojne škole – Vojnu gimnaziju, Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije. Stroj i defile odvažnih oficira tokom promocije potporučnika svakog septembra ispred Narodne skupštine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a prizor tradicionalnog bacanja šapki u vis i gromoglasnog čestitanja završetka akademskog školovanja, svakog prisutnog roditelja i prijatelja ispunjava neizmernim ponosom. Taj nezaboravan, svečan dan u životu svakog oficira obeležen je na septembarskoj fotografiji kalendara.

Snaga fotografije širokog osmeha i toplog, iskrenog zagrljaja nastale tokom humanitarne akcije pripadnika Vojske Srbije u misiji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkog Republici ne može se lako opisati rečima, te se ostavlja svakom posmatraču da je doživi na svoj način.

Zvaničan kalendar Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dostupan je u prodavnici „Vojna knjiga“ u Beogradu.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
20/12/2022 16:25

Zasto niste objavili moj akademski komentar o predmetnom kalendaru? 🙂

mmmm
21/12/2022 05:04

i bas onu crnkinju morase staviti ..uzas