Foto: NICOLAS TUCAT/AFP

Monahinja Andre koja živi u staračkom domu u južnoj Francuskoj najstarija je žena na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda. Andre je postala najstarija žena na svetu nakon što je pre nekoliko danau 119. godini preminula japanka Kane Tanake. 

Rođena je kao Lusli Randon 11. februara 1904. godine, a najveći deo svog života posvetila je veri. Zamonašila se sa 40 godina, pre toga je 12 godina bila guvernanta u buržujskim porodicama u Marseju. Brinula se o deci tokom Drugog svetskog rata, a zatim je 28 godina provela brinući o siročićima i starim osobama u bolnici.

Monahinja Andre u starački dom Tulona otišla je 2009. godine, rekla je da i dalje uživa kada joj porodica dodje u posetu, a poslednjih 12 godina je slepa.

Foto: Profimedia/AFP/Christophe SIMON

-Tužna je to čast. Ne volim parade. Nemam sujetu. Osećam da bi mi bilo bolje u raju, ali me Bog ne želi i ne ponosim se time. Ali sam srećna zbog moje porodice koja me je tetošila – rekla je ona francuskoj televiziji.

Andre je i najstarija osoba koja je preležala korona virus. Potpuno se oporavila u roku od tri nedelje, baš pred svoj 117. rođendan.

Sestra Andre je veliki ljubitelj čokolade i vina i pije jednu čašu svakog dana.

Lekari su istakli da sestra Andre nije odustala od svakodnevnih sitnih zadovoljstava kao što su čokolada i čašica portoa ili vina. Takođe voli gaziranu vodu koju zove “voda koja bocka”.

Titula najstarije ikada zabeležene osobe takođe pripada jednoj Francuskinj. Žan Luiz Kalment rođena je 21. februara 1875 godine, a živela je 122 godine i 164 dana, navodi se u Ginisovoj knjizi rekorda.

Beta/ telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments