Foto: European Commision

Stručnjaci su pretraživali delove Severne Dakote u Sjedinjenim Državama da bi pronašli fosile jesetre koje su uginule kad je asteroid udario u Zemlju.

Asteroid koji je pre 66 miliona godina pobio gotovo sve dinosauruse, u Zemlju je udario tokom proljeća, zaključio je međunarodni tim naučnika.

Koristeći moćne rendgenske zrake i sofisticirane snimke izotopa ugljenika na kostima riba koje su uginule ni sat vremena nakon udara asteroida, uspeli su da utvrde vreme udara asteroida. Njihovi nalazi upućuju na to da se udar dogodio u proleće.

Tim naučnika smatra da bi njihovo otkriće moglo da pomogne da se razjasni zbog čega su neke životinje, poput ptica, krokodila i kornjača, uspele da prežive udar, dok druge nisu bile te sreće.

Paleontolozi kažu da su u Severnoj Dakoti pronašli dokaze o udaru asteroida u području današnjeg Meksičkog zaliva, na poluostrvu Jukatan, koji se odrazio i na prostor hiljadama kilometara daleko od mesta udara. Udar asteroida proizveo je velike talase koji su pomerili sediment i zatrpali žive ribe.

Na južnoj hemisferi u to je vreme bila jesen.

Među preživelima su veslonosi i jesetre koje postoje i danas.

HINA/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Science
25/02/2022 11:43

Ugljenikov radioaktivni izotop se koristi za utvrđivanje fosila starih do 10 hiljada godina ne 66 miliona. Ugljenikov izotop se meri u organskoj materiji, ne mineralizovanim skeletom.