Foto: AP Photo/Kelly Barnes
Srpski teniser Novak Đoković započeo je danas 378. nedelju na prvom mestu ATP liste i tako postao apsolutni rekorder u obe konkurencije.

Do sada je rekord držala legendarna Nemica Štefi Graf sa 377 nedelja.

 Na apsolutnoj listi treća je Martina Navratilova sa 322, a sledeća je Serena Vilijams koja je provela 319 nedelja kao prva teniserka sveta.

Peto mesto zauzima Švajcarac Rodžer Federer sa 310, šesti je Pit Sampras sa 286, slede Ivan Lendl sa 270 i Džimi Konors sa 268, dok je Amerikanka Kris Evert provela 260 nedelja na čelu.

Švajcarkinja Martina Hingis i Španac Rafael Nadal su po 209 nedelja bili najbolji na svetu.

Novak je pre dve godine već oborio rekord Rodžera Federera (310) u muškom singlu, ali je nastavio da pomera granice u “belom sportu”.

Do ovog uspeha srpski as bi došao i ranije, da u periodu od 23. marta do 23. avgusta nije došlo do “zamrzavanja” ATP rankinga tokom prekida sezone zbog pandemije koronavirusa.

Takođe, ne treba zaboraviti ni zabrane nastupa u Australiji i Americi prošle godine, te činjenice da na Vimbldonu nije mogao da brani bodove.

Đoković je najbolji teniser sveta prvi put postao 4. jula 2011. godine, nakon osvajanja prvog, od sedam na terenima Ol-Ingland kluba.

Ovo mu je, inače, sedmi mandat na čelu karavana, a najveći broj uzastopnih sedmica na toj poziciji imao je od jula 2014. do novembra 2016. godine (122).

-Treba da se priča i o poziciji broj jedan, ne samo o slemovima. Ne može svako da osvoji slem, ali biti broj jedan na svetu u tolikom nizu je nešto što je, po meni, najzahtevnije. U tom kontekstu mi je drago što sam se vratio na čelnu poziciju. S obzirom da sam oborio rekord za najduži broj jedan i dalje mi godi što sam tu. To je veliki cilj, ali ne toliko veliki kao što je nekad bio. Drago mi je što je to došlo kao posledica osvajanja najvećih turnira – rekao je Đoković nedavno.

Što se tiče Štefi Graf, ona je u u 11 navrata bila na vrhu WTA liste.

U prvom mandatu od avgusta 1987. do marta 1991. najviše (186 sedmica). Poslednji put najbolja je bila u martu 1997. godine.

Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments