Foto: Tanjug

U Novom Sadu, na današnjim parlamentarnim i predsedničkim izborima, pravo glasa ima nešto više od 331.600 građana. Oni svoje biračko pravo mogu da ostvare na 207 biračkih mesta.

Ukoliko niste dobili glasački listić, vaše biračko mesto možete da proverite na OVOM LINKU.

ŠTA JE POTREBNO PONETI NA GLASAČKO MESTO?

Na biračko mesto se odlazi sa važećom ličnom kartom ili nekim drugim službenim dokumentom, poput pasoša. Važno je da dokument ima fotografiju i JMBG, čime se dokazuje identitet.

Građani mogu da ponesu i ličnu kartu kojoj je istekao rok, ali u tom slučaju moraju da ponesu i potvrdu MUP-a da su podneli zahtev za izdavanje nove, objavio je Blic. Ako je na kućne adrese većine građana sa pravom glasa stigao i poziv za glasanje na izborima, nije neophodno imati ga kod sebe prilikom dolaska na biračko mesto. Preciznije, ako poziv nije poneo, članovi biračkog odbora birača na osnovu dokumenta koji je poneo za indetifikaciju pronalaze u biračkom spisku.

Šta se dešava ako je neko star i bolestan i ne može na glasačko mesto

Birač koji ne može da dođe do biračkog mesta (najčešće bolesne i nepokretne osobe), o tome da žele da glasaju obaveštavaju birački odbor najkasnije do 11 sati na dan glasanja.

Nakon toga, i nakon potvrde da je takva osoba upisana u birački spisak, tri člana biračkog odbora (po nalogu predsednika komisije) koji su i predstavnici tri izborne liste, sprovode glasanje.

Ko ne može sam da popuni listić

Oni koji iz nekog razloga ne mogu sami da popune glasački listić (osobe sa invaliditetom, slepi ili slabovidi, nepismeni), imaju pravo da na biračko mesto povedu onoga ko će mu u tome pomoći i glasati na onaj način kako birač odredi. U zapisniku o radu biračkog odbora vodi se ovakva evidencija, i beleži se koliko je birača glasalo uz pomoć druge osobe.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments