Foto: Ustupljene fotografije

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije obaveštava javnost da će od sutra, 18. oktobra 2022. godine, novoizgrađeni semafor na raskrsnici Temerinskog puta sa Ulicom Majke Jugovića biti pušten u probni rad, odnosno na žuti treptač.

Sem postavljanja semafora i uređenja saobraćajnih površina na ovoj raskrsnici, završeni su i radovi na opremanju postojećeg semafora na raskrsnici Temerinskog puta sa Dečanskom ulicom.

Semafori na Temerinskom putu su potpuno funkcionalno opremljeni svetlosnom signalizacijom, pešačkim tasterima (pešačkim detektorima) i zvučnim signalima. Na ovaj način biće omogućen bezbedan prelaz pešaka preko kolovoza i bezbedno uključivanje vozila iz Ulice Majke Jugovića i Dečanske ulice na Temerinski put. Raskrsnice su, sem svetlosnim signalima, opremljene i dodatnom opremom u vidu displeja za prikazivanje preostalog vremena do pojave zelenog svetla za pešake, tastera za pešake i detektora najave za vozače iz sporednih ulica.

Najava vozila iz sporednih pravaca obavljaće se preko induktivne petlje, dok će pešaci, pritiskom na taster, omogućiti pojavu zelenog svetla i obezbediti siguran prelazak preko kolovoza na glavnom pravcu. Na semaforskim stubovima postavljeni su tasteri za „zvučni signal slobodnog kretanja” (za vreme zelenog svetla) koji se uključuje pritiskom na taster postavljen na donjoj strani kućišta semafora, radi olakšanja pešačkih kretanja slepih i slabovidih lica preko kolovoza.

U okviru radova na postavljanju semaforskih uređaja na raskrsnici Temerinskog puta sa Ulicom Majke Jugovića izvedeni su i građevinski radovi, koji su podrazumevali izgradnju pešačkih i biciklističkih komunikacija u zoni raskrsnice, izgradnju ploča vodilja za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom, pomeranje autobuskog stajališta u blizini raskrsnice, kao i ukidanje južnog pešačkog prelaza preko Temerinskog puta.

Za izgradnju semafora na raskrsnici Temerinskog puta sa Ulicom Majke Jugovića i opremanje semafora na raskrsnici Temerinskog puta sa Dečanskom ulicom izdvojeno je 17.756.442,74 dinara.

Semaforizacijom ovih raskrsnica ostvariće se efikasnije, racionalnije i bezbednije odvijanje saobraćaja na izrazito frekventnom ulaznom pravcu u Grad Novi Sad. Apelujemo na vozače da povećaju opreznost na ovom putnom pravcu, naročito dok se semafori ne puste u redovan rad.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments