Foto: Pexels/Asad Photo Maldives

Čim temperature porastu dovoljno visoko da prestanemo da koristimo antifriz za odleđivanje motora u kolima i izvadimo bicikle iz garaža, u nama počnu da se rađaju neke nove ‘’tropskije’’ ideje o kojima je lepše razmišljati. Pitamo se kuda na letovanje?

Međutim neki Novosađani o letovanju sve češće razmišaljaju i u toku zimskih perioda dok ispijaju čaj u obližnjem lokalnom kafiću i žale se na to koliko im vremena treba da očiste auto od snega ujutru kada kreću na posao.

Prema podacima koje smo dobili od turističkih agencija, Novosađani su samo nekoliko godina ranije smatrali Crnu Goru, Grčku i Tursku obećanim zemljama, barem kada je ‘’morski’’ turizam u pitanju. Sada je standard porastao, pa ni nabrojane lokacije više nisu toliko interesantne. Putuje se na mnogo udaljenije destinacije kao što su Egipat, Zanzibar, Maldivi, Šri Lanka, Sejšeli, Kuba itd…

Ukoliko ih biraju u zimskom periodu, naši sugrađani su najviše motivisani za ovakva putovanja zbog toga što im je hladno i žele da pobegnu od zime, zbog toga što su egzotične destinacije sada veoma popularne, ali i zbog toga što su postale dostupne svima! Zapravo, najskuplji deo aranžmana je avionska karta.

Svedočimo i sve većem broju letova koji se realizuju sa aerodroma “Nikola Tesla“, te je samim tim i logistika nekada ‘’komplikovanih’’ putovanja na druge kontinente postala znatno lakša. Mnogi Novosađani sa kojima smo razgovarali na egzotične destinacije putuju u svojoj režiji, jer ih avionske karte tako izađu mnogo jeftinije. Ipak, u tom slučaju nemaju vodiča i ostale beneficije koje nudi putovanje sa agencijom.

Iz agencije ‘’JUMBO TRAVEL’’ iz Beograda navode da su lokacije za koje se njihovi klijenti najviše interesuju Maldivi, Sejšeli, Dubai i Zanzibar, ali da su jednako zanimljiva ostrva Puket na Tajlandu i Bali (Indonezija).

Karipske zemlje: Kuba, Dominikana i Meksiko, takođe, beleže blagi skok interesovanja.

Foto: Pexels/Andrea Ch

‘’Najveći broj putnika imamo na destinaciji Egipat (Hurgada) budući da su u pitanju paket-aranžmani sa direktnim čarter letovima iz Beograda. S tim da je ovde nedoumica da li je Egipat ‘’egzotično’’ putovanje ili regularna destinacija sa produženom letnjom sezonom’’, naveo je Demir Bećirovski iz agencije ‘’JUMBO TRAVEL’’.

I zaista, Egipat je u poslednjih nekoliko godina postao kao Budva – odeš tamo i sretneš pola komšiluka, kolega, drugove iz osnovne škole i barem još tri poznate osobe koje inače srećeš makar u prolazu u Laze Telečkog. Da ne karikiramo, ukoliko prelistate vaše društvene mreže, možete primetiti da gotovo nema ko onde nije letovao.

Da li ova destinacija spada u egzotične pitanje je, ponajviše, zato što se u narativ kako se u Srbiji loše živi ne uklapaju statistički podaci koji govore da danas mnogo veći broj ljudi, nego ikada pre, sebi može priuštiti odlazak na ovakvo putovanje.

Pre samo nekoliko godina se znalo, u skladu sa mogućnostima, čitava familija ‘’natrpa’’ se u automobil. Majke su te koje su gepeke morale dodatno da preslažu kako bi svačija putna torba našla svoje mesto, a onda se kretalo, preko Zlatibora, put Crne Gore.

Foto: Akos/Helgert/Pexels

Na granici, naravno, kao u sporovoznoj čekaonici vreme nije proticalo, a vi naoštreni i na ivici da se posvađate sa celom familijom, zbog nemoći da utičete na situaciju, samo ste razmišljali o tome kako će se čitav ovaj haos isplatiti kada za nekoliko sati ugledate obalu obasjanu suncem.

Romantično razmišljanje o stizanju na destinaciju gotovo u svakom slučaju prekinuo bi vam plač deteta.

Čak i ako ste na putovanje krenuli sa prijateljima i nemate dece, u tim epohalno dugim redovima uvek bi se pronašlo neko dete koje će da plače. Plakali biste, razume se, i vi, ali godine obuzdavanja svojih emocija vam to nisu dozvoljavale.

Druga režija je bila Grčka.

U Grčkoj, opčinjeni time što ćemo naučiti nešto o tuđoj kulturi, tradicionalno smo odlazili na ‘’proverena’’ mesta, gde bismo jedva i čuli po koju reč Grčkoj jer su svi oko nas pričali naš jezik.

Grčka i Crna Gora postale su proverene destinacije, samo se za Grčku putovalo nekoliko sati duže i vraćali bi se kući bogatiji za jedno umeće, umeće plesanja sirtakija.

Međutim, Novosađane, koliko god bili opčinjeni sirtakijem, sada više interesuje učenje plesa plemena Masai i istraživanje običaja afričkih plemena.

Foto: Pexels/Holger Wulschlaeger

Odmor u Srbiji

S druge strane, prema podacima Turističke organizacije Srbije, turistička mesta, banje i planinski predeli u našoj zemlji su za Vaskršnje praznike bili i do 95% popunjeni, a isto takvo interesovanje očekuje se i za Prvi maj. Zanimljivo je da nisu samo stranci ti koji su putovali po Srbiji.

Iz turističkih agencija kažu da se zbog sve višeg standarda, kada god je vreme praznika, porodice odlučuju za putovanje, umesto za tradicionalno praznovanje kod kuće, samo što Novosađani, zbog malog broja slobodnih dana, tada biraju bliža mesta.

Evropski gradovi su i dalje zanimljivi, ali sa promocijom turizma u Srbiji i osvešćivanjem koliko prirodnih lepota imamo ovde, kod nas, poraslo je interesovanje za mnoge predele širom Srbije.

Podsećamo, okretanju “novog turističkog lista“ doprinela je odluka Vlade RS o subvencionisanju, odnosno podeli vaučera u više navrata, svima onima koji su zainteresovani da istraže lepote Srbije.

Zbog toga danas Novosađani produžene vikende provode u obližnjim banjama, planinama i prirodnim rezervatima, dok kada imaju nekoliko dana više, prave nešto tropskije režije putovanja.

Koliko smo krenuli da ‘’osvajamo’’ egzotične destinacije govori podatak da agencije često, zbog već popunjene grupe, nude promenu datuma putovanja, ali i to da više nismo sigurni da li je Egipat zapravo egzotična destinacija jer, egzotične destinacije dugo su važile nedostižnim za naše standarde, a to više nije slučaj.

gradskeinfo

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Aca
27/04/2023 11:27

A samo se kuka. Nevalja Srbija. Ima se,moze se.