Foto: webtribune.rs
Srbija, zahvaljujući Komitetu za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada, već deset godina razvija tzv. svemirski program i šalje, u saradnji sa inostranim partnerima, satelite u svemir.

Predsednik Upravnog odbora Komiteta, Dušan Radosavljević, za Prvi program Radio Beograda navodi da se stručnjaci koje okupljaju bave svemirskim inženjeringom, pre svega razvojem ljudskih kapaciteta u ovoj oblasti.

Radosavljević objašnjava da se radi na osnovu strategije koja je definisana pre desetak godina, u saradnji sa stručnjacima iz Japana i Rusije, a koja je namenjena zemljama u tranziciji.

-Naši članovi su najrazličitijih profila – od pilota, vojnih i civilnih, preko astronoma i radioamatera, do lekara i svemirskih advokata. I to ne samo iz naše zemlje već i iz sveta – navodi Radosavljević.

Novosadski Komitet za razvoj svemirskog programa učestvuje u projektu “75 satelita” kojim Indija ove godine obeležava 75 godina nezavisnosti. Jedan satelit će uskoro poleteti iz ove velike zemlje, noseći simbolično i srpsku trobojku. U čast dobre saradnje Indijci su napravili počasne markice sa srpskom i indijskom zastavom.

Radosavljević objašnjava da je saradnja Komiteta sa Indijom došla do nivoa strateškog partnerstva. Sve je počelo 2019. godine kada su u Srbiji organizovali međunarodno takmičenje simulacija malih satelita i raketa. Iz Indije je tada došlo pet timova sa stručnjacima iz njihove svemirske agencije.

-Ponudili su strateško partnerstvo i tada smo počeli da razvijamo različite programe uključujući i satelite. Da preciziram, sateliti sa ‘srpskim pasošem’ nisu poslati u svemir, ali jesu sateliti naše organizacije. Znači, Srbija kao država nema ni jedan satelit, ali imamo srpski satelit – objasnio je Radosavljević.

Kako je naveo, Komitet je spreman da pomogne kako bi se ispunili uslovi za lansiranje satelita koji bi nosio obeležje Srbije, ali za to treba da se ispune neki uslovi koji se najviše odnose na koordinaciju frekvencija, što je u nadležnosti RATEL.

-Bilo je inicijalnih razgovora sa ministarstvom za inovacije, ali nas je zaustavila pandemijska kriza. U ovom momentu sav naš rad se svodi na ličnu inicijativu i saradnju sa inostranstvom. Mi deset godina radimo i ćutimo. Funkcionišemo kao jedna mala svemirska agencija. U svetu ima mnogo primera da su slične nevladine organizacije prešle u državni sektor. Nešto slično će se desiti i kod nas, pre ili kasnije. Mi smo pružili ruku, čekamo reakciju države – napominje Radosavljević.

Uveren je da Srbija ima ogromnu šansu da se dobro pozicionirau tzv. svemirskom programu zahvaljujući vrlo razvijenom IT sektoru.

-Interesovanje mladih je ogromno, ali to je istovremeno i dobra i loša vest, jer će veliki deo njih otići iz zemlje. Mi smo ovaj program pokrenuli između ostalog i zbog želje da zadržimo stručnjake u zemlji. Ne zaboravite, svemirski inženjering ne postoji, on je spoj elektronike, elektrotehnike, mehatronike, telekomunikacja, raketne tehnike, svemirskog prava, IT sektora. Tek kad sve ove elemente stavite u kosmičko okruženje – pojačanu radijaciju, temperaturne razlike, vakuum… – tek tada dobijate svemirski inženjering i tada dolaze nove ideje i rezultati – ističe Radosavljević.

Ukazuje na problem sa kojim se suočava ceo svet, da mladi ne žele da studiraju tzv. STEM fakultete (nauka, tehnologija, elektrotehnika, matematika) zbog zastarelih programa. Ni u Srbiji nijedna ustanova nema akreditovan program koji bi odgovorio na savremene naučne izazove, naveo je Radosavljević.

Komitet za razvoj svemirskog programa ima ugovore sa osnovnim i srednjim školama gde kroz vannastavne aktivnosti, sekcije i brojna takmičenja obučava ogroman broj vrlo zainteresovanih mladih ljudi.

-Postavlja se, međutim, pitanje šta će oni da studiraju. Mi smo pripremili priručnike, publikacije, imamo i patent. Na osnovu razgovora sa dekanima pojedinih fakulteta vidim da ima spremnosti da se unaprede studijski programi. Ali država, prevashodno Ministarstvo prosvete, treba da učini taj odlučujući korak i da podrži ovaj program. Moramo promeniti status naše države iz ‘only user’ (samo korisnik) u ‘developer’ (onaj koji razvija). Ako to ne uradimo, stalno ćemo biti zavisnici i stalno ćemo plaćati nekom drugom. Imamo zainteresovane mlade ljude, buduće studente. Nedostaje samo jedan mali iskorak koji treba da napravi država – zaključio je Dušan Radosavljević, predsednik Komiteta za razvoj svemirskog programa.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments