Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je na obeležavanju 80 godina od Novosadske racije pokretanje dve inicijative- da ovaj zločin kao lekcija uđe u udžbenike i da se izgradi memorijalni centar posvećen sećanju na Novosadsku raciju.

Godine 2016. na obeležavanju ovog zločina u Novom Sadu, prisustvovalo je nekoliko odeljenja jedne novosadske srednje škole. Među njima čuo se žamor, smeh i razgovor nezainteresovanih učenika koji su tu došli da ispune školsku normu i koji ne znaju mnogo o raciji i dešavanjima u Bačkoj tokom Drugog svetskog rata, jer bi se u protivnom poneli sa pijetetom na mestu gde se nalaze i žrtvama. Da li bi se uvođenjem pogroma u Bačkoj 1941/42. kao posebne nastavne jedinice u program za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji ova situacija promenila?

-U cilju izgradnje sveukupne kulture sećanja na tragične momente iz istorije Drugog svetskog rata potrebno je da, ne samo racija, već pogrom Srba u Bačkoj 1942. godine bude uvršten u nastavne programe- istakao je Petar Đurđev, istoričar i direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Naš sagovornik je bio i nastavnik istorije u novosadskoj gimnaziji i kaže da se ne može govoriti o institucionalnom pristupu u praksi u nastavnom programu ovog predmeta.

-Sve je bilo stavljeno na slobodu nastavnika koji su predavali, pa koliko su umeli i znali da podučavaju decu na svoju inicijativu. Mi smo uvek imali neku slobodu da sami održimo sami i pričamo, ja sam pravio svoja predavanja i pričao deci o tim strašnim stradanjima- rekao je Đurđev.

Malo starije generacije ne sećaju se da je Novosadske racije bilo u udžbenicima, ali da je bila spominjana na časovima istorije. Međutim, ovo se prenelo i na nove generacije učenika, pa tako ne mogu da nađu pojam Novosadske racije u udžbenicima za četvrtu godinu srednjih škola. Ako pitate učenike u Beogradu i Nišu da li znaju za ovaj zločin u njihovoj zemlji, sigurno ne bi znali da odgovore. Isto tako, ni novosadski đaci ne bi znali za zločine na Sajmištu ili one u logoru “Crveni krst” u Nišu, koji je pretvoren u muzej “12. februar” i ostao u skoro autentičnom zdanju.

nsuzivo.rs

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jaa
07/02/2022 19:17

Kako nece biti nepoznat, bas volim istoriju, a na casovima ni u srednjoj ni u osnovnoj skoli nista o ovome nismo pricali, ali zato silne revolucije na zapadu istoku, ekonomske rastove u engleskoj francuskoj morali smo znati u sitna crevca