Претрага
Претрага
Close this search box.

NOVOSADSKI IKAR Na Čeneju se tražio najbolji maketar

Foto: Dnevnik/ Filip Bakić

Međunarodno maketarsko takmičenje „Novosadski Ikar“, 16. po redu, održano je na Sportskom aerodromu „Čenej” okupilo brojne učesnike, koji su predstavili više od 400 maketa za takmičenje i preko 50 izložbenih.

Pored maketa aviona, kao najzastupljenijih, izloženi su automobili, vojna vozila, brodovi, diorame i vinjete, odnosno realistički prikazi određenih situacija, stvarnih ili izmaštanih. Takmičenje je imalo 39 standardnih kategorija Maketarskog saveza Srbije i sve su popunjene. Među njima su bile i dve specijalne – jedna povodom obeležavanja 100 godina Aerokluba „Novi Sad“ i 30 godina Maketarskog kluba „Novosadski Ikar“, a druga posvećena jednom od osnivača maketarske sekcije u okviru Aerokluba i inicijatora takmičenja Tomislavu Galoviću. Manifestacijom je ujedno obeleženo 70 godina Aerodroma „Čenej“.

Foto: Dnevnik/ Filip Bakić

– Ovakva manifestacija značajna je prvenstveno zbog druženja, a dodatno je lepo ako ljudi puste malo mašti na volju – objasnio je predsednik Maketarskog kluba „Novosadski ikar” Aleksandar Svilokos. – Na ovaj način moguće je skloniti se malo od računara i telefona, vratiti se u neko prošlo vreme i setiti se kako se to nekada radilo u osnovnoj i srednjoj školi. Da bi se maketa dovela do savršenstva potrebni su strpljenje, određeno vreme i mirne ruke, ne radi se na brzinu. Želimo da promovišemo maketarstvo kao hobi, a s obzirom na to da među današnjim učesnicima vidim i decu i čujem pozitivne komentare, nadam se da će interesovanje da zaživi. Uvek smo otvoreni za saradnju, svako može da nas pronađe i javi nam se preko Fejsbuk stranice „Maketarski klub Novosadski Ikar“, pružićemo svaku informaciju. Ko je zainteresovan i voljan da nešto proba, dobrodošao je.
Maketari su pristigli iz više gradova u Srbiji, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Slovačke.

Foto: Dnevnik/ Filip Bakić

– Članica sam Maketarskog kluba „Oluj” iz Beograda, a sa svim ovim sam upoznata odmalena – otkriva Gorana Jakovljević (16) iz Pančeva. – Interesovanje za avione i maketarstvo, uopšte, razvila sam pored tate. Kad je reč o modelima, uradila sam jednog „harikena”, „Zvezdine” makete autića i aviona iz crtanih filmova, makete iz „Star Vorsa”… Nedavno sam počela da radim „Bizmarka”, jer me je to zainteresovalo nakon predavanja o Drugom svetskom ratu. Makete uglavnom nabavljamo u prodavnicama u Pančevu i Beogradu, na berzama i takmičenjima, a „Bizmarka” mi je tata nabavio u muzeju u Hamburgu.

Foto: Dnevnik/ Filip Bakić

Ekipa Maketarskog kluba „Čačak” donosi saznanje da maketarstvo kao hobi budi ljubav prema istoriji i njenom poznavanju.

–- Ljubav prema maketarstvu imam od detinjstva, svi smo kao klinci voleli nešto da pravimo svojim rukama – potvrđuje Miodrag Urošević. – Najviše volim makete istorijskih vozila. Faktički, sve što napravimo jesu mali delovi istorije. Trudimo se da budu autentični, a to znači da moramo da istražimo istoriju određenog vremenskog perioda, ali i konkretnog objekta koji pravimo. Meni je najzanimljiviji Drugi svetski rat. Svojim maketama volim da ispričam šta se događalo, nešto što treba da podseti na to da se više nikad ne ponovi i da se ne zaboravi.

dnevnik.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Majstor
14.05.2023 09:00

Sreca, pa objave reklamu kad je i sta je, pa svi mozemo da dodjemo da vidimo… Kao klinac sam cesto isao na aerodrom, a moja deca skoro ni ne znaju da postoji…

Povezane vesti