Foto: Psychologies

Muzika povoljno utiče na raspoloženje, pomaže nam u podsticanju određenih emocija kao što su sreća, adrenalin, ali i na različite uspomene. Zanimalo nas je šta danas sluša naša omladina

Skoro sve domaće pesme koje su nastale pre nekoliko decenija aktuelne su i današnjoj omladini. Bilo da su te pesme nastale kao alaske, ljubavne ili boemske u nekim od lokalnih kafana. Neki od tih autora su zauvek ostavili pisani  trag i pečat  za sobom, na osnovu kojeg “žive kroz pesme”.

Kroz generacije dolaze nam novi žanrovi muzike kao i određene potkulture (dizelaši, pankeri, rokeri, skinsi…). Možemo komotno da kažemo i da je muzika imala ogroman uticaj na to za koju potkulturu će se neko opredeliti.

Na osnovu ankete koju smo sproveli među našim sugrađanima saznali smo da su aktuelni razni žanrovi od balada, popa pa sve do rep muzike ili popularnog trepa. Aktuelni su strani i domaći izvođači. Po podacima koje smo dobili iz ankete najveći procenat mladih sluša pop – folk muziku , dok su se mahom skoro svi izjasnili da džez uopšte ne slušaju.

Kako navode za omiljene izvođače pop – folk muzike naveli su Cecau, Seku Aleksić, Miroslava Ilića, Sašu Matića.

Od omiljenih citata iz pesama kao neke  naveli su sledeće:

“Moj zivote da l’ si ziv
ako jesi dobro je”

“Dobrodosli, drugovi
na nasu malu maskaradu”

Na pitanje kakvu emociju uopšteno muzika budi kod njih, kao i razloge zbog kojih slušaju baš taj žanr, odgovori su bili šarenoliki. Za emocije većina je navela da melodija kao i sama pesma kod njih budi pozitivne emocije. Dok na drugo postavljeno pitanje koji su razlozi slušanja, mladi navode: “Iz gasa” , “Prate trend”, “Odlične su za žurke”, dok neki jednostavno navode da vole da slušaju pesme bez psovki i vulgarnosti.

A kako na vas muzika deluje da li vas umiruje ili budi neke emocije? Koji su vaši omiljeni izvođači?

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments