Foto: nsuzivo.rs

Tropski dani, visoka temperatura i vremenske nepogode ove godine u Južnobačkom okrugu nisu mnogo uticali na useve i prinos pšenice i voća, kažu poljoprivrednici

Kako navode za NS Uživo, imali su sreće da su ih vremenske nepogode zaobišle, a čak im ni visoke temperature nisu smetale na radovima u polju pšenice.

-Kod nekih od poznanika iz Srbije, koji se bave istom delatnošću, čitav rad i trud je uništen vremenskim nepogodama. Ove godine, nismo imali nikakvih problema ni sa insektima ili biljnim bolestima, jer su sve što je do nas bilo uradili na vreme- rekao je za naš portal poljoprivrednik iz Zmajeva.

Na pitanje da li je razlika ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg prinosa primentna, odgovorili su i da razlika nije preterano velika. Što se tiče vodosnabdevanja za neke parcele s usevima voda je bila neophodna, dok određene uopšte nije bilo potrebe navodnjavati.

Voćari naglašavaju da voćnjake vreme nije poslužilo. Iznenadni sneg koji se zadesio dok je kajsija i šljiva još bila u cvatu, uticao je na sam plod. Kajsije su rodile veoma dobro, dok se za šljive predviđa da će rod biti slabiji. Na nekim kajsijama su najveći problem bile smrdibube, koje su plodove uništavale isisavajući sok.

nsuzivo.rs

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Zelenilo
01/07/2022 07:12

Upotpuniti eksperiment
Termomentar na trotoar gde nema zelenila
Pa na trotoar gde ima zelenila
Isto i sa kolovozim – ili neki parking
Pa termometar na trg bez zelenila pa onda u park gde ima hladovine
Pa da vidimo šta znači i kakav efekat ima betomiranje grada i uništavanje zelenil tj visegodišnjih zasada a novo posadjene sadnice uglavnom se osuše – pa kao eto posadjeno ali nikakve vajde od toga