Foto: npfruskagora

Ovog vikenda očekuje nas sunčano i toplo prolećno vreme. Sigurno ste razmišljali na koji način da provedete lepe dane u prirodi a da ne idete daleko od mesta stanovanja. Ako još uvek niste posetili manastir Jazak ili Grgurevačku pećinu ovo je idealno vreme za putovanje.

Kada se govori o prirodi okoline Novog Sada i mestima na kojima možete da provodite slobodno vreme prvo svi pomislimo na Nacionalni park “Fruška gora” sa izletištima, očuvanim ekosistemima uz reku Dunav i srpske pravoslavne manastire koji su simbol tradicije i vere.

U srcu Panonske ravnice nalazi se ostrvska planina Fruška gora koja je pre 90 miliona godina svojim vrhovima krasila Panonsko drevno more. Na samo par kilometra od centra Vojvodine nalazi se netaknuta priroda sa mnoštvom sadržaja koji mogu upotpuniti vaš vikend. Ovaj nacionalni park obogaćen je velikim brojem izletišta u kojima se svi posetioci vrlo rado opuštaju daleko od gradske buke.

Među najpoznatijim izletištima je Iriški venac koji je jedan od najposećenijih i  najfrekventnijim izletištima. Nalazi se na magistralnom putu M-21 između dva najveća grada u Srbiji, na nadmorskoj visini od 450m, udaljeno od Novog Sada oko 20 kilometara. Prepoznatljivo obeležje ovog lokaliteta je spomenik “Sloboda” podignut žrtvama Drugog svetskog rata. U blizini spomenika počinje uređena kružna Edukativna staza. Na polovini staze, putem kroz šumu može se doći i do vidikovca “Crni čot” na kome je izgrađena drvena osmatračnica sa predivnim pogledom na Novi Sad i okolinu.

U okolini Novog Sada su i salaši, seoska i vinska područja sa vinskim putevima, Sremski Karlovci i to sve zajedno čini da novosadski prostor ima neverovatan izbor sadržaja za kvalitetno provođenje vremena.

Foto: npfruskagora

Tu je i izletište “Zmajevac” koje se nalazi na oko 5 kilometara zapadno Grebenskim putem od Iriškog venca. Jedan je od najlepših vidikovaca u Nacionalnom parku sa kog se pruža pogled na Vrdničku kulu, naselje Vrdnik i ravni deo Srema. Izletište je opremljeno mnogobrojnim drvenim klupama i stolovima, igralištem za decu i ložištima, a u pripremi je i najduži zip-line u Srbiji.

Za posetioce je posebno interesantan kulturno-istorijski objekat “Vrdnička kula”, Adrenalin park i Etno naselje u neposrednoj blizini.

Foto: npfruskagora

Jedno od omiljenih izletišta posetilaca jeste svakako “Brankovac”. Ovo izletište nalazi se u centralnom delu Fruške gore na putu između Zmajevca i Crvenog čota. Sa leve strane izletište je uređeno postavljenim mobilijarom, a sa desne strane su prostrane livade, tzv. “Beočinske livade”, sa kojih se pruža širok pogled na južni deo Bačke.

Sa ovog lokaliteta prema severu vode dve planinarsko-pešačke staze, staza do Dumbovačkog vodopada i tzv. “Dupčekov put” kojim se stiže do manastira Beočin. Prema jugu vodi staza do manastira Jazak.

Foto: npfruskagora

Jedno od najpopularnijih mesta, ako pitate Novosađane, jeste izletište “Stražilovo” koje se nalazi 4 kilometara severno od Sremskih Karlovaca. Stražilovo je veoma popularno izletište, koje svake godine poseti veliki broj turista. Uređeno je brojnim mobilijarom (klupe, stolovi, nadstrešnice, ložišta…) koji posetiocima pružaju prijatniji boravak u prirodi. Pre ulaska na Stražilovo, sa desne strane puta, nalazi se uređeno Eko-kamp odmorište, jedino mesto na prostoru Nacionalnog parka gde je dozvoljeno kampovanje.

Za one koji žele da prošetaju interesantne su dve staze. Prva vodi duž potoka do lokaliteta “Direk”, odnosno prostranih livada iznad naselja Bukovac sa kojih se pruža lep pogled a druga vodi do spomenika Branku Radičeviću. Duž ove druge staze postavljene su i edukativne table na kojima su predstavljene različite vrste drveća sa Fruške gore. Od samog spomenika vodi šumski put kojim se stiže do Grebenskog puta i dalje do manastira Grgeteg.

Foto: npfruskagora

Omiljeno mesto najmlađih posetilaca je izletište Letenka koje se nalazi u centralnom delu Fruške gore, nekoliko kilometara u pravcu zapada od Crvenog čota. Na Letenci se nalazi kompleks objekata i sportskih terena koji su do skoro funkcionisali kao dečije odmaralište, a sada su pod upravom Sekretarijata za sport i omladinu koje na ovom prostoru planira izgradnju savremenog sportsko-rekreativnog centra.

Na prostoru Letenke postavljeno je više drvenih klupa i stolova. Pre Letenke, sa desne strane puta, nalazi se spomen obeležje “Jabuka”. Putem posle Letenke stiže se do Popovog čota i Grgurevačke pećine.

Foto: npfruskagora

Ognjen Medić

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments